“Από την Άλωση της Πόλης στην Άλωση της Τριπολιτσάς”

Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, απόψε Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, στην πλατεία Άρεως Τρίπολης.

Κατά την εκδήλωση έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως “Άγιος Λάζαρος ο Τριπολίτης”, ενώ παρουσιάσθηκαν παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά δρώμενα.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ολόκληρη η Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με σκοπό να τιμήσει του ήρωες, αλλά και να παραδειγματίσει τους Έλληνες. “Ο αγώνας του 1821 ήταν πόλεμος αλλιώτικος από τους Ευρωπαϊκούς, διότι οι Έλληνες πολεμήσαμε για την πίστη και την πατρίδα” τόνισε χαρακτηριστικά. Συνάμα ανέφερε πως η Εκκλησία και τότε και σήμερα και αύριο έχει τον πρώτο ρόλο στη ζωή της Ελλάδος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σήμερα, λέγοντας πως απεμπολήσαμε τα όσα έκαναν οι πρόγονοί μας και ζούμε μέσα στην αγωνία, τρέχοντας στην Ευρώπη για βοήθεια και προστασία. “Οφείλουμε να μακαρίζουμε τις ψυχές των προγόνων μας και να πάρουμε μαθήματα από το πνεύμα θυσίας τους” κατέληξε. Τέλος, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και ευχήθηκε στους παρισταμένους έτη πολλά κι ευλογημένα.

Παρέστησαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, ο Διοικητής της ΔΙ.ΚΕ Πελοποννήσου Υποστράτηγος Λεωνίδας Γιοβάνης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Διαβάστε ακόμα