Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ι. Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου

Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας «Γιάτρισσας» Μάνης, στα 1.200 υψόμετρο πάνω στον Ταΰγετο τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Γενέσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Του Εσπερινού χοροστάτησε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ συμπαραστατούμενος υπό πολλών κληρικών και του Καθηγουμένου της Ι. Μονής π. Χρυσοστόμου Πανταζή. Στο Αναλόγιο, έψαλε η βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτη κ. Παναγιώτη Τζανάκου. Πλήθος προσκυνητών ακόμη και με πεζοπορία οκτώ ωρών ως τάμα οπό το Γύθειο μέσα από το μονοπάτι του Ταϋγέτου προσήλθαν στην χάρη της Γιάτρισσας.

Ο Μητροπολίτης το κήρυγμά του το άρχισε με την φράση: «Το πρώτο που ζήτησε να βάλει στο πυρόπληκτο σπίτι του, ήταν το εικόνισμα της Παναγίας». Και συνέχισε ο κ. Χρυσόστομος: «Αυτό δηλώνει πίστη. Αυτό φανερώνει εμπιστοσύνη στην Παναγία. Ελπίδα, απαντοχή, παρηγοριά στη δοκιμασία, υπομονή, ξαναφτιάξιμο του νοικοκυριού. Με την Παναγία προστάτιδα και βοήθεια. Το αληθινό αυτό περιστατικό φαίνεται εκ πρώτης όψεως απλό. Όμως κρύβει τρανή αλήθεια.

Να είστε βέβαιοι χριστιανοί μου η Παναγία ακούει τα αιτήματά μας, βλέπει τον πόνο μας, διαισθάνεται τις θλίψεις μας. Και προστρέχει και μας παρηγορεί, μας ενδυναμώνει με υπομονή και ελπίδα. Γίνεται το στήριγμά μας. Και ακόμη μεσιτεύει για μας, για τον καθένα μας, στον Υιό της, τον Κύριον ἡμῶν Ιησού Χριστό γιατί «πολύ ισχύει δέησις μητρός πρός εὐμένειαν Δεσπότου».

Το ζήτημα είναι εμείς καταθέτουμε τον πόνο μας στη Παναγία; Υιοθετούμε την γλυκειά παρηγοριά της; Προσευχόμαστε εν μετάνοια και ταπεινώσει μπροστά στην εικόνα της και ικετεύουμε Δέσποινα βοήθησον;

Η πραγματικότητα δηλώνει: «Πολλαί αἱ μάστιγες τοῦ ἁμαρτωλού» και «πολλαί αἱ θλίψεις τῶν δικαίων». Αλλά καταφύγιον πνευματικόν η Παναγία μας, «ἡ ἑτοίμη αντίληψις των πρός αὐτήν προστρεχόντων, ἡ μόνη προστασία τῶν πιστῶν». 

Παρέστησαν ο Αντοπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Πολίτης.

Διαβάστε ακόμα