Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σήμερα, Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού, η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β᾿, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία,  στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, συλλειτουργούντων του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νικόδημος Τότκας, ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής Αρχιμ. Ισαάκ Τσαπόγλου και κληρικοί του Πατριαρχείου.

Την Μεγάλη Δεσποτική εορτή, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, Εξοχ. κ. ΑθανάσιοςΚοτσιώνης μετά της συζύγου του και πλήθος πιστών.

ΟΜακαριώτατος, κατά το Αλεξανδρινό έθος, τέλεσε τηνπεριφορά και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον σολέα του Καθολικού της Ιεράς Μονής απ’ όπου, ένδακρυς, εδεήθη, υπέρ της λύτρωσης της ανθρωπότητος από την πανδημία του κορονοϊου.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, απευθυνόμενος προς το ευσεβές πλήρωμα, ανέφερε πως «Ο Κυριός μας πάλι και σήμερα Υψώνεται. Ζήσαμε πάλι και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή» θέλοντας έτσι να τονίσει την σπουδαιότητα της σημερινής Δεσποτικής εορτής.

Σε άλλο σημείο,ο Πατριάρχης, επεσήμανε  εμφατικά πως η ελπίδα του κόσμου θα παραμένει πάντα το Θείο Αίμα από το ποτήριο της Ζωής και ο Τίμιος Σταυρός θα δεικνύει πάντοτε «Ἐντούτῳ νίκα».

«Ας είναι ελπίδα, υπομονή στην καθημερινότητά μας και να ξέρουμε πίσω από τα βάσανα, κι απ’ τα ακάνθινα στέφανα του κόσμου τρέχει το αίμα της καρδιάς μας και να ξέρετε ότι η ελπίδα θα παραμένει πάντα το Θείο Αίμα από το ποτήριο της Ζωής και ο Σταυρός θα δεικνύει πάντοτε «Ἐν τούτῳ νίκα», και θα είναι πάντα η νίκη μας, όχι η ανθρώπινη, αλλά η νίκη δια του σταυρού της αγάπης και της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εν πομπή μετέβησαν στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μονής, όπου η Α.Θ.Μ. ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος και όλο τον ευσεβή λαό, που προσήλθαν να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Διαβάστε ακόμα