Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ι. Μ. Διδυμοτείχου

«Πάνω στο Σταυρό και μέσα από τη ζωηφόρο πλευρά του Εσταυρωμένου ρέει Αίμα και Ύδωρ, από τα οποία αρδεύονται και τρέφονται οι πιστοί,  συμμετέχοντας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Κάθε φορά που κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων και μεταλαμβάνουμε Σώματος και Αίματος του Εσταυρωμένου, που θυσιάζεται για μας, αυτό το Σώμα και το Αίμα μας θεραπεύει από το δηλητήριο της αμαρτίας και μας χα­ρίζει την αληθινή ζωή και για το παρόν και για το μέλλον, που ακολουθεί μετά τον βιολογικό θάνατό μας. Κατανοούμε, λοιπόν, πως, όταν απέχουμε από τη Θεία Ευχαρι­στία, και μάλιστα αδικαιολόγητα, για μεγάλο χρονικό διά­στημα, εκθέτουμε τον εαυτό μας στο επικίνδυνο δηλητήριο της αμαρτίας και στις ολέθριες επιπτώσεις του.

Ας προσέλθουμε, αδελφοί, λοιπόν, στο Ποτήριον της Ζωής, όσο πιο συ­χνά γίνεται με πίστη, διότι αυτό θα μας δώσει το αντίδοτο της αμαρτίας. Αυτό αποτελεί την ουσιαστική ενατένιση του Εσταυρωμένου για μας. Αυτό μας χαρίζει τη σωτηρία και τη λύτρωση, τόσο στη δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε όσο και για την επόμενη πραγματικότητα που προσδοκούμε, αυτή της αιωνιότητας και της Βασιλείας των Ουρανών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό μεταβυζαντινό Ενοριακό Ναό  Σωτήρος Χριστού, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε, κατά τα ειωθότα, επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο Σεβασμιώτατος προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα, ευχήθηκε με την δύναμη του Σταυρού και τη θυσία του Κυρίου μας οι ακρίτες μας να εμπνέονται στην καθημερινότητα της ζωής τους και με αυτοθυσία να υπηρετούν τα ιδανικά και τις αξίες του Γένους μας.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στον πανηγυρίζοντα νεόδμητο Ιερό Ενοριακό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού – Αγίου Γεωργίου Στέρνας, όπου προσεγγίζοντας το μυστήριο του Σταυρού τόνισε· «Ο Σταυρός του Κυρίου δεν είναι μόνο ένα έμβλημα ή ένα σύμβολο της χριστιανικής πίστεως. Πέραν τούτων και πάνω από όλα είναι το θυσιαστήριο επί του οποίου η άπειρη αγάπη του Θεού εθυσίασε για τη δική μας σωτηρία τον Μονογενή Υιό Του. Η θυσία, που είναι καρπός της αγάπης, της ταπείνωσης και της ανιδιοτέλειας είναι ο μοναδικός δρόμος που ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα πάθη της αμαρτίας και τον οδηγεί στον αληθινό του προορισμό· στην αιωνιότητα και την Βασιλεία των Ουρανών».

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στο Μεθέορτο Εσπερινό και έψαλε τους Χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Διαβάστε ακόμα