Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, μια πηγή δύναμης και ελπίδας δίπλα μας

Γράφει ο Ευάγγελος Πετράκης, Εκπαιδευτικός

Η γαλήνη που εκπέμπει το πρόσωπό του, η ηρεμία, η αισιοδοξία του μεταγγίζονται στον κάθε ένα. Το ύψωμα της γροθιάς δίνει τόση δύναμη…

Πλατεία Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης. Ώρα 11 με 12 το μεσημέρι! Άνθρωποι σκυθρωποί, προβληματισμένοι, βιαστικοί, με την αγωνία της καθημερινότητας και της αβεβαιότητας του μέλλοντος ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, περνούν έξω από το κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Ξαφνικά κάποιοι σταματούν, κοιτάζουν λίγο ψηλά και αντικρίζουν το γνώριμο σε όλους ιλαρό πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, ο οποίος με το πηγαίο χαμόγελό του στέκεται στο μπαλκόνι και τους χαιρετά, τους ευλογεί και εύχεται γι’ αυτούς.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τον γνωρίζουν προσωπικά; Εκείνος τους γνωρίζει κατ’ όνομα; Ορισμένοι ίσως. Πολλοί από αυτούς ίσως να έχουν πάρει την ευχή του στο παρελθόν, άλλοι πάλι απλώς να αναγνωρίζουν το πρόσωπό του! Όμως σε όλους κάνει εντύπωση η απλότητα αυτού του ανθρώπου, το χαμόγελο, ο χαιρετισμός του που απευθύνεται προς όλους, γνωστούς και άγνωστους, μικρούς και μεγάλους.

Η γαλήνη που εκπέμπει το πρόσωπό του, η ηρεμία, η αισιοδοξία του μεταγγίζονται στον κάθε ένα. Το ύψωμα της γροθιάς δίνει τόση δύναμη…

Παρατηρώ τους ανθρώπους  να συνεχίζουν την πορεία τους ανανεωμένοι, έχοντας πάρει δύναμη και κουράγιο και αναρωτιέμαι πώς πρέπει άραγε να είναι ο ποιμένας; Τι χρειάζεται να δίνει στο ποίμνιό του; Μήπως υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα από εκείνο του Αρχιεπισκόπου μας, ο οποίος υπομένοντας ευχαριστιακά το σταυρό του, δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα στο ποίμνιό του για να υπομένει τις ποικίλες δοκιμασίες που όλοι μας περνάμε σήμερα;

Δόξα τω Θεώ που μας χάρισε ένα τέτοιο ποιμενάρχη. Δόξα τω Θεώ που τις δύσκολες αυτές μέρες νοιώθομε ότι έχομε δίπλα μας έναν άνθρωπο που ακούραστα προσεύχεται για τους ανθρώπους της πόλης μας, της Κρήτης μας, του κόσμου όλου. Έναν άνθρωπο που όλη του η βιωτή είναι αφιερωμένη στην αγάπη προς το Θεό και την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία του με τους ανθρώπους. Όμως, όπως πάντα, βρήκε τη λύση και τον τρόπο να είναι δίπλα στο δοκιμαζόμενο ποίμνιό του, να σκορπά απλόχερα την ευλογία του, να δίνει δύναμη και κουράγιο… Αλλά και οι άνθρωποι του Τόπου μας με κάθε τρόπο καθημερινά δείχνουν το σεβασμό και την αγάπη τους στο πρόσωπό του, εκδηλώνοντας τη σιγουριά που εμπνέει η παρουσία του.

neakriti.gr

Διαβάστε ακόμα