Aρχιμ. ΒαρθολομαίοςΤριανταφυλλίδης: «1821-2021, κρατάμε ζωντανές τις μνήμες»

Συνέντευξη στον κ. Γιάννη Απέργη

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά δυναμικά και άοκνα την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία αποδίδοντας τις δέουσες τιμές στους Αγίους Εθνομάρτυρες και στους Αγωνιστές προγόνους μας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στον Ε.Τ. ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Ο ίδιος τονίζει την αμέριστη στήριξη του εορτασμού από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμο και τη Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πατέρα Βαρθολομαίε, πριν συζητήσουμε για τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, αναρωτιέμαι πώς ένας κληρικός φτάνει να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού και ιστορικής αφύπνισης;

π. Βαρθολομαίος: Πάντα η Ορθόδοξη Εκκλησία παράγει και διασώζει πολιτισμό. Προσωπικά, γεννήθηκα στην ηρωική, φιλόξενη και αιματοβαμμένη Ελληνική γη της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη, με άμεση καταγωγή από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Επιπλέον, από μικρή ηλικία συμμετείχα στα πλούσια δρώμενα της τοπικής Εκκλησίας, συγκεκριμένα ως στέλεχος της «Χριστιανικής Καταφυγής Νέων» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επίσης, συμμετείχα σε συλλόγους, που αφθονούν στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία, όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε δράσεις πολιτισμού και αγωγής ενός ήθους που συνδέει τις ψυχές με τις αξίες των χαμένων αλλά όχι ξεχασμένων, ηρωικών πατρογονικών εστιών. Στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος, γαλουχήθηκα με εικόνες, με λόγους αληθείας και ιστορικών εμπειριών, απολαμβάνοντας πάντοτε τέτοιες ενασχολήσεις, που κρατούν ζωντανές τις μνήμες και ορίζουν τις αδιαπραγμάτευτες ιστορικές αξίες, ως γνώμονα για την επιλογή του παρόντος, κυρίως μάλιστα τώρα, που ζούμε σε έναν κόσμο διαρκώς και ατάκτως μεταλλασσόμενο. Μπορώ να πω ότι ήταν εκ Θεού η τοποθέτησή μου σ’ αυτή τη διακονία της Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Πολιτιστικής Ταυτότητος και Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι πάντοτεείχα το μεράκι της ενασχόλησης με έργα και εκδηλώσεις που αφορούν στην ελληνική ζώσα παράδοση και στην ιστορία του τόπου μας.

Πλησιάζουμε, λοιπόν, ήδη προς το τέλος του έτους 2021, μιας χρονιάς που όχι μόνο σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά αποτέλεσε και την διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Κατ’ αρχάς, πώς αισθάνεστε για την έως τώρα πορεία των πραγμάτων;

π. Βαρθολομαίος: Είμαστε πολύ ευτυχείς, καθώς, με τη χάρη του Θεού, συνεχίζουμε δυναμικά και άοκνα την προσπάθειά μας για την απόδοση της δέουσας τιμής στους Αγίους Εθνομάρτυρες και στους Αγωνιστές προγόνους μας, παρά τις πραγματικά πολύ μεγάλες δυσκολίες, που όπως υπονοήσατε, αντιμετωπίσαμε όλοι μας αυτή τη χρονιά. Η ασθένεια που πλήττει όλο τον πλανήτη, αναπόδραστα επηρέασε και την πολυσχιδή προετοιμασία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της συμπληρώσεως των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Παρά ταύτα, τα αντανακλαστικά της Εκκλησίας μας ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 200 εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, με λατρευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, ενώ έπονται δεκάδες ακόμα. Οι συνθήκες μας έκαναν να αναπροσαρμόσουμε, αλλά επ’ουδενί να υπαναχωρήσουμε από το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για έναν λαμπρό Εορτασμό. Με τις πατρικές ευλογίες και την αδιάκοπη στήριξή τους, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, έχοντας θέσει εξ αρχής, ως μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, όλες μας τις δυνάμεις για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι και θα συνεχίσουμε, με την ευλογία του Κυρίου, μέχρι το τέλος του έτους με πλήρη αφοσίωση και χωρίς κανέναν απολύτως περισπασμό από τις οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αναφερθήκατε σε αναπροσαρμογή- λόγω της πανδημίας- του προγράμματος των εκδηλώσεων που σχεδίασε η Εκκλησία της Ελλάδος. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

π. Βαρθολομαίος: Κατά πρώτον, αξίζει να σημειώσουμε το εξής, που ενδεχομένως δεν έχει καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό: η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ανέμενε, όπως άλλοι φορείς, την αυγή του Επετειακού αυτού έτους για την οργάνωση του Εορταστικού της Προγράμματος. Ήδη από το 2012 πραγματοποιούσε κάθε χρόνο Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για τη Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του ’21. Το 10ο και τελευταίο εξ αυτών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον η δεκάτομη συλλογή των Πρακτικών αυτών των Συνεδρίων βρίσκεται στη διάθεση του φιλίστορος κοινού. Περιλαμβάνει δε εκατοντάδες εισηγήσεις εγκεκριμένων διανοουμένων και καλύπτει μία ευρύτατη θεματολογία, από τα οικονομικά του Αγώνα και την διπλωματική αναγνώριση του νέου Ελληνικού κράτους, έως τους Άγιους Νεομάρτυρες, τις ιστορικές πηγές, την επίδραση της Επανάστασης στις τέχνες κ.ο.κ.

Αναφορικά, τώρα με την αναπροσαρμογή για την οποία κάναμε λόγο, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα και λογαριασμούς σε όλα τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebookinstagram, twitter και youtube.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των συγκεκριμένων ιστοχώρων, εκδηλώσεις που κάλλιστα θα ματαιώνονταν λόγω των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκαν τελικά με τη διαδικτυακή συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ενδιαφερομένων. Ήταν, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, αξιοπρόσεκτα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν στη διά ζώσης διεξαγωγή τους.

Άρα θα μπορούσε κανείς να πει πως η Εκκλησία της Ελλάδος γιόρτασε τα 1821, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2021, δηλαδή διαδικτυακά;

π. Βαρθολομαίος: Δεν νομίζω πως θα ακριβολογούσαμε με μία τέτοια διατύπωση. Η χρήση του διαδικτύου αποτέλεσε πράγματι ένα εξαιρετικό εργαλείο, ιδίως λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο- διαδικτυακά δηλαδή- διεξήχθησαν με τεράστια επιτυχία η Α’ και Β’ Εθνοσυνέλευση των Νέων, στις οποίες συμμετείχαν νέοι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι και συζήτησαν για το 1821, καθώς και πλήθος ομιλιών και συνεδρίων αναφορικά με την Επανάσταση. Ωστόσο, ένας αξιοπρεπής Εορτασμός και, προηγουμένως, ένας ορθός σχεδιασμός, δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς την προσωπική επαφή των Ελλήνων στον Εορτασμό της Ανεξαρτησίας τους, ακόμα και υπό ζοφερές συνθήκες. Έτσι, ιδίως τους θερινούς μήνες, οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονταν πλέον δια ζώσης, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Χαρακτηριστικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα περιοριστικά μέτρα είχαν αμβλυνθεί κατά πολύ. Αυτό επέτρεψε, ώστε με τη συμμετοχή κοινού, που άγγιξε μόνο τις 5.000, λόγω των μέτρων αυτών, αλλά και με εξαιρετική επιτυχία να διεξαχθεί μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Σ’ αυτήν συμμετείχαν χορωδίες και ορχήστρες 800 νέων από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την επίβλεψη της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος,της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από την Ε.Ρ.Τ. και θα προβληθεί προσεχώς, ώστε να την απολαύσουν και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Είναι, πράγματι, εμφανές ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έμεινε άπραγη στο έτος που φεύγει. Είπατε, ωστόσο, πως έπονται κι άλλες δράσεις μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού. Ποιες είναι αυτές;

π. Βαρθολομαίος: Προκειμένου να αναλύσουμε τις δράσεις οι οποίες έχουν ήδη σχεδιαστεί για τους προσεχείς τρεις μήνες σε όλη την Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι θα χρειαζόταν να συζητούμε επί μακρόν. Κάθε ενδιαφερόμενος, όμως, μπορεί να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα μας στο www.ekklisia1821.gr, όπου θα βρει ανηρτημένο το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων κάθε Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και τον τρόπο συμμετοχής σ’ αυτές, αναλόγως αν γίνονται εξ αποστάσεως ή διά ζώσης. Παρά ταύτα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα εγκαινιάσει στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Οδός Βασιλείου του Μεγάλου 15, περιοχή Ρουφ) την Έκθεση «Εικόνων Τέχνη 2021: Άγιοι Νεομάρτυρες και Ελληνική Επανάσταση», στην οποία συμμετέχουν δεκάδες καλλιτεχνών, επωνύμων και μη. Ακόμη, τον Δεκέμβριο του έτους αυτού, θα εγκαινιαστεί στο Βυζαντινό Μουσείο- και σε συνεργασία με αυτό-Έκθεση με ενθυμήματα του Αγώνος, που φυλάσσονται σε Ιερές Μητροπόλεις και θα εκτεθούν συγκεντρωμένα για πρώτη φορά, προς απόδοση τιμής στην Εθνεγερσία του 1821. Τέλος, στις 29 Μαΐου 2022,ημέρα συμβολική για την Άλωση της Πόλης,θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από το 1821. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στον Επετειακό προγραμματισμό που εκπόνησε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, της οποίας προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ενώ πραγματοποιούνται με την επιμέλεια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, της οποίας προεδρεύει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός.

Πατέρα Βαρθολομαίε σας ευχαριστούμε πολύ για την διαφωτιστική αυτή συνέντευξη κι ευχόμαστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες τις οποίες καταβάλετε.

π. Βαρθολομαίος: Ομοίως σας ευχαριστώ για την τιμή αυτή. Όμως, η προσπάθεια δεν είναι προσωπική. Είναι συλλογική. Ανήκει σε όλη την Εκκλησία και προ παντός στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας, στους Αρχιερείς της Εκκλησίας μας, καθώς και στους Προέδρους και στα μέλη των Επιτροπών, οι οποίοι κατευθύνουν με ιδιαίτερη φροντίδα το έργο που πρέπει να επιτελεστεί. Όλοι οι υπόλοιποι, απλώς υλοποιούμε το όραμα και τον σχεδιασμό τους, έχοντας ταχθεί σ’ αυτά ολοκληρωτικά, ώστε να επιτύχουμε, με τη βοήθεια του Θεού, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Εκκλησία, για την ιστορία και για τον πολιτισμό αυτής της πατρίδας.

Eleftherostypos.gr

Διαβάστε ακόμα