Ι. Μ. Λαρίσης: «Το Μαρτύριο του Αίματος – Πνευματική κορύφωση του Αγώνα του Γένους»

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, Επιστημονικό Συνέδριο για τους Νεομάρτυρες του Γένους μας.

Το συνέδριο εντασσόταν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εκπαίδευση, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση ομίλησαν: ο Δρ. Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο άγιος νεομάρτυς ο Ιβηροσκητιώτης και η ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους», ο Δρ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα: «Τα αγιολογικά κείμενα και η εκπαιδευτική αξιοποίηση τους από τον Αθανάσιο Πάριο», ο Δρ. Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με θέμα: «Εθνική ιδιοπροσωπεία και μαρτύριο στην κολλυβαδική γραμματεία» και ο π. Ιγνάτιος Μουρτζανός εκ μέρους του Δρ. Αλέξανδρου Αλεξάκη, Καθηγητού της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: « Ο άγιος νεομάρτυς Ιωάννης Μονεμβασιώτης.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Δρ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, Καθηγητής Αγιολογίας και Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Μητροπολίτου μας.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στους νεομάρτυρες και στους λογίους του Γένους που εργάστηκαν στην Θεσσαλία και σμίλευσαν την ψυχή του ελληνισμού προκειμένου να οδηγηθούμε στον μεγάλο ξεσηκωμό, ενώ ακολούθησαν και οι χαιρετισμοί της Διευθύντριας Α/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Αικατερίνης Καραγιώργου και της Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Βασιλικής Ζιάκα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν με επαίνους και δώρα οι μαθητές που πρώτευσαν στους μαθητικούς διαγωνισμούς με θέμα: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Τιμώντας τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες του 1821», καθώς και όλα τα σχολεία που συμμετείχαν μαζί με τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Αρχηγός ΑΤΑ κ. Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Πέτρος Δεμέστιχας, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζιώκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Λιούπας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λαρίσης κ. Χρήστος Σιμούλης, οι Διευθύντριες Εκπαιδεύσεως, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η Διευθύντρια του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και πλήθος πιστών.

Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Διαβάστε ακόμα