Λινού για ασπασμό εικόνων: “Η στιγμιαία επαφή είναι ο ελάχιστος κίνδυνος”

Η Λομωξιολόγος Αθηνά Λινού κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα τις εικόνες με πιστούς που κατεβάζουν τη μάσκα τους για να ασπαστούν εικόνες σε εκκλησίες. 

«Το αν θα μας μεταδοθεί ο κορωνοϊός δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και τη διάρκεια αυτής της επαφής», απάντησε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος σε συνθήκες συνωστισμού με πολλούς ανθρώπους, ο οποίος μειώνεται από την παραμονή για μικρό διάστημα σε εξωτερικό χώρο, με μάσκα, τηρώντας αποστάσεις. 

«Η στιγμιαία επαφή με τον ιό, τη στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ιός μεταδίδεται διά της αναπνοής. Άρα ο κίνδυνος βρίσκεται αν στον χώρο αναπνέουμε χωρίς μάσκα- εξαρτάται και από το πόσο αξιόπιστη είναι η μάσκα- και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του ιού στον αέρα. Αυτό συμβαίνει στους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για πολύ ώρα», συνέχισε. 

«Είναι πολύ πιο σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες όλη την ώρα. Ιδανικό θα ήταν να τη φοράμε και όταν δείχνουμε τον σεβασμό στην εικόνα, αλλά είναι πάρα πολύ μικρότερος ο κίνδυνος από το αν είμαστε μία ώρα ο ένας δίπλα στον άλλον σε κλειστό χώρο», κατέληξε. 

lifo.gr

Διαβάστε ακόμα