Αρχιμ. Τιμόθεος Γεωργίου: “Κύριε Σερβετάλη μήπως να αφήσουμε το Θεό να σώσει τον κόσμο;”

Του Αρχιμ. Τιμοθέου Γεωργίου, Εφημερίου του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαροκόπου Καλλιθέας στο Arxon.gr

«Αδυνατώ να μετέχω σε ένα “πιστοποιημένο” ντάνιασμα ανθρώπων» δήλωσε ο κ. Άρης Σερβετάλης δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να παίζει σε κοινό αμιγώς εμβολιασμένων θεατών.

Ανήκω και εγώ σε όσους θαύμασαν την φιλότιμη, ουσιαστική και προσηλωμένη ερμηνεία του πρωταγωνιστή Άρη Σερβετάλη στον «άνθρωπο του Θεού» ο οποίος υποδύθηκε τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου. Τιμώ τον κάθε ηθοποιό για την τέχνη που εκφράζει και σέβομαι την άποψή του και θεώρησα τότε ότι κ. Σερβετάλης είχε επίγνωση ότι υπηρετεί κάτι που τον ξεπερνά. Θα μπορούσα άνετα να ανήκω στους «πιστοποιημένα ντανιασμένους ανθρώπους» όπως χαρακτήρισε ο κ. Σερβετάλης το υποψήφιο κοινό της παράστασης στην οποία δεν θα μετέχει. Βέβαια οι εύκολοι χαρακτηρισμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την λεκτική άρνηση ενός «διχασμού» που – σίγουρα χωρίς πρόθεση – συμβάλει στην επέλαση του θανάσιμου και αόρατου εχθρού, του ϊού.

Δεν είναι θετικό να συγχέουμε την πραγματικότητα με όρους show και πρωταγωνιστής στο συγκεκριμένο έργο είναι ο κορονοϊός. Αυτοί που φιλοδοξούν να μετέχουν, καλό είναι να έχουν ταπείνωση, συλλογικότητα, κοινωνική συνείδηση ότι ανήκουν στο σώμα της κοινωνίας και της εκκλησίας και σε ότι είναι και σημαίνουν η εκκλησία και η κοινωνία. Ειδικά στην εκκλησία τον τελευταίο λόγο δεν μπορεί να τον έχει η «εικονοποίηση» που εξαντλείται στο «φαίνεσθαι» μιας ιδεολογίας χωρίς όρια, των όποιων ρόλων υποδύεται ο καθένας και της πραγματικότητας στην οποία εντάσσεται και διακονεί.

Εφόσον δηλώνουμε πιστοί, όπως εσείς ως αγαπημένος επώνυμος πρωταγωνιστής, το να μετέχουμε στη δόξα των ανθρώπων δεν μας νομιμοποιεί να κρίνουμε ή να κατηγοριοποιούμε με ιταμό τρόπο ανώνυμους αδελφούς που έκαναν το εμβόλιο χωρίς ποτέ να το θεωρήσουν πανάκεια, είδωλο, χωρίς να πουν ότι είναι άτρωτοι και ότι σταματούν να λαμβάνουν κάθε μέτρο προστασίας. Μήπως πρέπει να απολογηθούν που επέλεξαν να εμπιστεύονται εν προκειμένω την επιστήμη και όσους παραπέμπουν στο φως της;

Κύριε Σερβετάλη, το να είστε δημόσιο πρόσωπο και έχοντας υποδυθεί ένα λαοφίλητο Άγιο, σημαίνει ότι ασκείτε επιρροή η οποία όμως δεν είναι ιδιοκτησία σας ώστε να την προσφέρετε ως στήριξη – πόσο μάλλον μέσα σε μια ευαίσθητη περίοδο – όπου οι κάθε λογής αρνητές αλιεύουν ευκολόπιστους οπαδούς, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις, να μην δέχονται να διασωληνωθούν, αναμένοντας ένα από μηχανής θεό και αυτές οι στάσεις να ταυτίζονται ατυχώς με την εκκλησία και την παρουσιάζουν ως θρησκευτική σέκτα που διασπείρει τον ϊό. Δυστυχώς ανεπίγνωστα ενισχύετε το κίνημα που θέτει σε κίνδυνο ζωές και προκαλεί απερίσκεπτους θανάτους που όλους μας κάνουν πιο φτωχούς, όταν δηλώνετε ότι είστε «..επιφυλακτικός” και ότι θα είστε “..από τους τελευταίους που θα το κάνουν” αναφερόμενος στο μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στη θανατηφόρα πανδημία. Ήδη γνωρίζετε ότι η χάρη Του δεν είναι το άλλοθι για την αποφυγή της ευθύνης που έχετε ως αξιόλογος και χαρισματικός ηθοποιός της γενιάς σας, την ίδια στιγμή που πεθαίνουν (κατά μέσο όρο) ημερησίως 80 άνθρωποι στη χώρα μας και τα κρούσματα αγγίζουν πια τις 10.000.

Πόση πραγματική ανάγκη υπάρχει από ακυρωμένους μεσσιανισμούς και από το ζήλο γεροντισμών όταν μας λείπουν 17.600 άνθρωποι – κάποιοι – επηρεασμένοι από σενάρια που κόστισαν αληθινές ζωές και μάχες που δεν πρόλαβαν να δοθούν. Οι ιδέες δεν είναι κακές και η διακίνησή τους είναι ευλογία όμως – όταν υπάρχει ανάγκη για την εξανθρωπισμένη επιστήμη, για την επικράτηση της λογικής και του μέτρου, η άκαιρη έκφρασή τους παραμορφώνει χωρίς λόγο τον εκφραστή τους. Μήπως πρόκειται και για βλασφημία στη μνήμη όσων πάλεψαν χωρίς να έχουν κανένα όπλο ή υγειονομικό τείχος στη διάθεσή τους; Θα αποφύγω το ρόλο του κριτή, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι με εκπλήσσει που μιλάτε σαν να μην σχετίζεσθε με την Εκκλησία ως Σύνοδο που ξεκάθαρα με ποιμαντική έγνοια προσκαλεί στον εμβολιασμό. Απαξιώνετε με ιταμό τρόπο τη σύνεση – σαν να ανήκετε σε μια – σωματειακόύ τύπου θρησκευτική ομάδα αυτοδικαιωμένων ανθρώπων – που λένε με έπαρση: «Ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων» οπότε θα σας θυμίσω ότι δεν είμαστε εκπρόσωποι μιας ευσεβούς “θρησκείας” που δεν μοιάζει με την άλλη μισή “ασεβή” ανθρωπότητα και η όποια μεταφυσική αναφορά δεν μπορεί να θέτει εκ νέου άκαιρα διλήμματα πίστης.

Δεν θα σας χειροκροτήσω για αυτή σας την παράσταση. Δώσατε ρόλο στην καχυποψία κατά του επιστημονικού λόγου και αφήσατε την παρρησία της Εκκλησίας εκτός σκηνής. Ωστόσο η μετάνοια παραμένει εκκλησιαστικό προνόμιο, διαρκές ζητούμενο για όλους και τρόπος ομολογίας της πίστης που έχει ενσυναίσθηση για να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Πολύτιμη η σωστή συμβολή όλων για να μην βουτηχτούμε στο έρεβος και να αφήσουμε όντως το Θεό της αλήθειας, της ελευθερίας της αγάπης να σώσει τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin