Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Θήρας Αμφιλόχιος

Σήμερα το μεσημέρι ο νέος Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού & Νήσων Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ενεθρονίσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου Φηρών Σαντορίνης από τον εκπροσωπούντα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και μέχρι τούδε Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας κ. Δωρόθεο Β’ , με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων κ. Στεφάνου και Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Εκπροσωπούντος τον κ. Πρωθυπουργό Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, του Εκπροσωπούντος την Βουλή των Ελλήνων Βουλευτή Κυκλάδων και πρώην Υπουργού κ. Ιωάννου Βρούτση, των Βουλευτών Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού και κ. Φιλίππου Φόρτωμα, του Επισκόπου των ΡΚαθολικών Σύρου – Θήρας κ. Πέτρου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Επάρχου Θήρας κ. Χαρ. Δαρζέντα, του Δημάρχου Θήρας κ. Αντ. Σιγάλα, του Δημάρχου Αμοργού, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, Εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητών, προσκόπων, Προέδρων Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, παιδιών με τοπικές ενδυμασίες, που έφεραν ταινίες με τα ονόματα των νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου και Μοναζουσών, των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Χοζοβιωτίσσης και Προφήτου Ηλιού, του ιερού Κλήρου της Θήρας, με επικεφαλής τον Τελεταρχούντα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρ. Νικολάου Σιγάλα , του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αμοργού, του Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινού, Κληρικών από την Αθήνα και άλλες περιοχές και πολλών πιστών, που υπεδέχθησαν με επευφημίες το νέο Ποιμενάρχη τους, υπό τα θριαμβικά εμβατήρια της Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας.

Στα προπύλαια του Ναού υπεδέχθη και προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο ο Δήμαρχος Σαντορίνης και του προσέφερε Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Μετά την αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής η τελετή της ενθρονισεώς του, κατά την οποία ανεγνώσθησαν σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τον Κλήρο και το Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου.

Αμέσως μετά ετελέσθη η πανηγυρική Δοξολογία και η Τελετή Ενθρονίσεως.

Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο προσεφώνησε ο μέχρι σήμερα Τοποτηρητής, Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β, οι εκπρόσωποι του Πρωθυπουργού και της Βουλής των Ελλήνων, ο Σεβασμιώτατος ΡΚαθολικός Επίσκοπος Σύρου-Θήρας κ. Πέτρος και εκ μέρους των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Αντώνιος Σιγάλας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος εξεφώνησε τον Ενθρονιστήριο Λόγο του, υπό τις επευφημίες των πιστών!
Αύριο το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Διαβάστε ακόμα