H Σύνοδος της Κρήτης συνεδριάζει για να αποστείλει στο Φανάρι το ιατρικό πόρισμα

Συνεδριάζει αύριο το πρωί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τη Εκκλησίας της Κρήτης προκειμένου να συζητήσει επί τους πορίσματος της ιατρικής επιτροπής που αξιολόγησε την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Οι Κρήτες αρχιερείς που βρέθηκαν στην Αθήνα για την γιορτή συμπλήρωσης των 30 χρόνων του Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, επέστρεψαν στην Κρήτη.

Στην ατζέντα της επίσης θα βρεθούν και τα νέα μέτρα που αφορούν στον κορωνοιό και την είσοδο πιστών στους ιερούς ναούς.

Όπως ανέφερε στο Newshub.gr ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Πρόδρομος, κατά την αυριανή συνεδρίαση δεν θα παραστούν οι γιατροί που συνέταξαν το πόρισμα για τον Σεβασμιώτατο.

Οι αρχιερείς της Συνόδου θα το αξιολογήσουν και θα το αποστείλουν στο Φανάρι, το οποίο,όπως έγραψε σε δημοσίευμα του νωρίτερα το Newshub.gr θα συγκαλέσει την τακτική Σύνοδο του στις αρχές Δεκεμβρίου και θα δώσει, όπως αναμένεται, την έγκριση και ευλογία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Να θυμίσουμε πως οι  πληροφορίες που υπάρχουν ως προς το ιατρικό πόρισμα δεν προκαλούν εντύπωση καθώς επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή η κατάσταση της υγείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου είναι μη αναστρέψιμη και τέτοια που δεν του επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντα του.

 Εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Σεβασμιώτατος, με Συνοδική Απόφαση, στις 18 Οκτωβρίου, η Επαρχιακή Σύνοδος ενεργοποίησε το άρθρο 39, παράγραφος 2, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης το οποίο ορίζει ότι «Η Ιερά Σύνοδος Κρήτης δύναται και αυτεπαγγέλτως να αποφανθή περί της διά νόσον η γήρας διαρκούς ανικανότητος και απαλλαγής εκ των καθηκόντων του Αρχιερέως τινός, μετά προτέραν ένορκον πιστοποίησιν τριών ιατρών ενώπιον του αρμοδίου Προέδρου των Πρωτοδικών».

Πράγματι οι γιατροί εγνωσμένου κύρους που κλήθηκαν να εξετάσουν το Σεβασμιώτατο συνέταξαν και παρέδωσαν το πόρισμα τους, ενόρκως, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών  Ηρακλείου κι εκείνος, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, στην Αρχιεπισκοπή.

Με το που θα δωθεί το πράσινο φως από το Φανάρι να προχωρήσει η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται η Ιερά Σύνοδος της Κρητικής Εκκλησίας να καταρτίσει το τριπρόσωπο ,από το οποίο θα επιλεγεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκείνος ο Ιεράρχης που θα βρεθεί στην κεφαλή της Εκκλησίας μας.

Στο μεσοδιάστημα, μέχρι την τοποθέτηση νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται να ορισθεί τοποτηρητής.

Ο  Καταστατικός Χάρτης ορίζει στο άρθρο 19 σχετικά:

« Ἅμα τῇ χηρείᾳ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κρήτης καὶ μέχρις ἐκλογῆς καὶ ἐγκαταστάσεως Μητροπολίτου ἀναλαμβάνει καθήκοντα Τοποτηρητοῦ Αὐτῆς ὁ ἐκ τῶν ἐν ἐνεργείᾳ Ἐπισκόπων Κρήτης ἔχων τὰ πρεσβεῖα τῆς ἀρχιερωσύνης, ὅστις καὶ εἰδοποιεῖ περὶ τούτου τὴν Κυβέρνησιν διὰ τοῦ Ὑπουργείου Ἐθνικῆς Παιδείας καὶ Θρησκευμάτων καὶ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον».

newshub.gr

Διαβάστε ακόμα