Η αναγέννηση της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Κρήτης

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Η Ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ή Απανωσήφη βρίσκεται 32 χλμ. νότια της πόλεως του Ηρακλείου, στο κέντρο του νομού, στην πρώην επαρχία Μονοφατσίου. Από πλευράς μοναχών είναι η μεγαλύτερη Μονή της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα (πιθανόν το έτος 1614) από τον μοναχό Παΐσιο. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή της στις περιόδους της τουρκοκρατίας και της κατοχής, με την υποστήριξη των αγώνων εναντίων των κατακτητών. Πολλοί μοναχοί της κατετάγησαν σε επαναστατικές ομάδες και πολλοί εξ΄αυτών έγιναν Εθνομάρτυρες. Η προσφορά του Μοναστηριού στην τοπική Εκκλησία, αλλά και στους κατοίκους των πέριξ περιοχών είναι ανυπολόγιστη.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πατέρων της Μονής που έγιναν Αρχιερείς, διακονώντας την Εκκλησία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση νέων μοναχών, ενώ αρκετοί από τους αδελφούς της έχουν κάνει ευρύτερες σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 οι Πατέρες της Μονής με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, στην πνευματική διακιοδοσία του οποίου υπάγεται η Ιερά Μονή, επανεξέλεξαν Ηγούμενο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου.

Ο π. Βαρθολομαίος σε ηλικία 51 ετών εξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη τετραετία Καθηγούμενος στον Επανωσήφη, έχοντας την προτίμηση των Πατέρων της Μονής. Πτυχιούχος της Θεολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο, ευτύχισε να δει επί των ημερών της ηγουμενίας του, να αυξάνεται η αδελφότητα με την εισδοχή νέων ευσεβών και με λιπαρά μόρφωση μοναχών.

Δεν είναι όμως μόνο των γραμμάτων ο Καθηγούμενος Βαρθολομαίος αφού μαζί με τους συμβούλους του Αρχιμ. Θεοφύλακτο και Αρχιμ. Διονύσιο, μετέτρεψαν το Μοναστήρι σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Δεν υπάρχει γωνιά που να μην ανακαινίστηκε, κτίσμα που να μην αναστηλώθηκε. Η όψη της Μονής άλλαξε εντελώς και οι αλλαγές αυτές συνεχίζονται!

Δικαίως και αξίως λοιπόν, κατέχει την θέση του πρώτου τη τάξει της Ιεράς Μονής, αφού προσφάτως, στη δεύτερη Πανήγυρη του Μοναστηριού, εορτή Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (2 Νοεμβρίου 2021) και συγκεκριμένα παραμονή της εορτής, τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου Καθολικού της.

Ένα σπουδαίο έργο με σημαντικές εργασίες ανακαίνισης εντός κι εκτός του κτίσματος που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ δύσκολους καιρούς, καιρούς πανδημίας και σεισμών για την Κρήτη.

“Θαύμα”, το χαρακτήρισε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος κατά την ομιλία του στην τελετή των Θυρανοιξίων, ενώ ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, ανέφερε πως ο Ηγούμενος είναι ταυτισμένος πλέον με το Μοναστήρι.

Τα τελευταία έτη η Ιερά Μονή έχει ανακαινισθεί εξ΄ ολοκλήρου τόσο με τον κόπο των Μοναχών, όσο και με την προσφορά των Χριστιανών Κρητών της περιοχής, οι οποίοι αγαπούν και συνδράμουν το Μοναστήρι.

Ευχόμεθα οι πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου να ενδυναμώνουν και να χαριτώνουν την Αδελφότητα της ιστορικής Μονής, αλλά και όσους προστρέχουν σε αυτή ως προσκυνητές του Αγίου.

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Σταυρακάκης

Διαβάστε ακόμα