Ο Μητροπολίτης Σύρου στον Ι. Ναό Αγ. Αναργύρων Θεσσαλονίκης

Με την κανονική άδεια και την πατρική ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ιερούργησε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης, με την προσεκτική, λόγω της πανδημίας, παρουσία πολλών πιστών και προσκυνητών.

Κηρύσσων το θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε κατά πρώτον τον Σεβασμιώτατο κ. Άνθιμο, για την άδειά του και τον Εφημέριο του Ναού, Αρχιμ. Γρηγόριο, για την πρόφρονα υποδοχή και φιλοξενία του.

Στη συνέχεια, με αφορμή της εορτής των Αγίων Αναργύρων Ιατρών, ομίλησε για τη σημασία και το ρόλο της ιατρικής επιστήμης στη ζωή του ανθρώπου, αναφερθείς στους δύο ιατρούς που καταγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τον Ποδαλείριο και τον Μαχάονα, τονίσας ιδιαιτέρως τα περί ιατρικής και ιατρών αναφερόμενα στη Σοφία Σειράχ, όπου σημειώνονται η προτροπή «Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού τιμαίς αυτού, και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος” , οι διαπιστώσεις ότι ·” παρά Υψίστου εστίν ίασις”, ότι “Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα, και ανήρ φρόνιμος ου προσοχθιεί (=δεν τα αποστρέφεται) αυτοίς”.

Ανεφέρθη, προσέτι, στις θέσεις του Μεγάλου Βασιλείου περί ιατρικής και ασθενείας,ότι, δηλαδή, η ιατρική επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο μετά από την πτώση και ως σκοπό της έχει να διευκολύνει την επιβίωση του ανθρώπου στις δύσκολες καταστάσεις που ακολούθησαν το δραματικό γεγονός της πτώσεως,. Καθώς, μάλιστα, ο Μέγας Βασίλειος βλέπει δηλαδή τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική ενότητα, συνδέει την θεραπεία της ψυχής με τη θεραπεία του σώματος.

Άλλωστε, κατέληξε, και ο ίδιος ο Κύριος αναγνώριζε τη σύνδεση και αλληλέξάρτηση ψυχικών και σωματικών ασθενειών και, κατά τις θαυματουργικές θεραπείες του. πρώτα θεράπευε την ψυχή, προσφέροντας άφεση αμαρτιών, και έπειτα το σώμα.

Προ της αναχωρήσεὠς του για την Ερμούπολη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ επεσκέφθη στο Γραφείο του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ῎ Άνθιμο, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρασχεθείσα άδεια και με τον οποίο αντήλλαξαν απόψεις επί εκκλησιαστικών θεμάτων και ευχές.

Διαβάστε ακόμα