Αρχιεπίσκοπος και Δήμαρχος Αθηναίων στην δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων της «Συνύπαρξις»

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Την Δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «Συνύπαρξις» στην Κυψέλη επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας καλωσόρισε τον Aρχιεπίσκοπο και τον Δήμαρχο και αναφέρθηκε στον σκοπό της δομής, που είναι να βοηθήσει τα ασυνόδευτα παιδιά να ενταχθούν στην χώρα μας και να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ «Συνύπαρξις», Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυννεφάκης σημείωσε ότι «η δομή έχει φτιαχτεί με έμπνευση το όραμα του Αρχιεπισκόπου να μην δημιουργούνται ξενοδοχειακοί χώροι, αλλά σπίτια για αυτά τα παιδιά, να ανοίγουμε την αγκαλιά μας και να δείχνουμε ότι οι άνθρωποι πρεσβεύουν την αγάπη και την αλληλεγγύη. Εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος αυτό το κάνει πράξη». Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο και στις δράσεις της δομής και υπογράμμισε: «Προσπαθούμε να δώσουμε βοήθεια σε αυτά τα παιδιά, ώστε να ανακτήσουν την ελπίδα τους».

Παράλληλα, ο π. Παντελεήμων, έκανε γνωστό ότι η δομή φιλοξενεί σαράντα παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών, ενώ εργάζονται και συνεργάζονται ιατροί, παιδίατροι, διερμηνείς και κοινωνικοί λειτουργοί. Μίλησε για την στήριξη και την βοήθεια του Δήμου Αθηναίων και ευχαρίστησε τον κ. Μπακογιάννη και τους συνεργάτες του για την συμβολή τους.

Μιλώντας στον 89,5 ο π. Παντελεήμων τόνισε χαρακτηριστικά: «Φιλοδοξία μας είναι οι χώροι που έχουμε να μην είναι ξενοδοχείο, αλλά ένα ζεστό σπίτι, ώστε να ξεχάσουν τα παιδιά την φρίκη που έχουν ζήσει και τις δυσκολίες που έχουν περάσει».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την συνεισφορά της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τον Μητροπολίτη Ιλίου και τον π. Παντελεήμονα για το έργο που επιτελείται στην ΑΜΚΕ. Επεσήμανε, ότι «η Εκκλησία δεν έχει νόημα έξω από την ζωή του ανθρώπου και στόχος της είναι να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο, το δημιούργημα του Θεού, και προσκαλεί ως συνεργάτες σε αυτό το έργο όποιον έχει την διάθεση. Και ο Δήμαρχος έχει την διάθεση αυτή». Χαρακτήρισε το έργο θεόπνευστο και σημείωσε ότι είναι πολύ επιτυχημένο το νόημα της ονομασίας «Συνύπαρξις» που έχει η εν λόγω προσπάθεια. Μίλησε για την συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο, αλλά και για τις κοινές προσπάθειες. Απευθυνόμενος προς τον π. Παντελεήμονα υπογράμμισε: «Είστε ο αγωγός της αγάπης μας προς τα παιδιά και της αγάπης των παιδιών προς εμάς».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε την δομή πρότυπη τονίζοντας πως είναι μία ακόμη χειρονομία της Εκκλησίας που ανοίγει την αγκαλιά της με νοιάξιμο και φροντίδα, ενώ ταυτόχρονα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Δεν είναι απλώς ο λόγος της αγάπης. Είναι η πράξη της αγάπης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ο Δήμος Αθηναίων θα στηρίζει με κάθε μέσο την εν λόγω προσπάθεια, αλλά και όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας θεωρώντας το ως ηθικό καθήκον».

Τα παιδιά τραγούδησαν γιορτινά τραγούδια και ευχήθηκαν σε όλους Καλά Χριστούγεννα, ενώ αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δήμαρχος μοίρασαν δώρα στα παιδιά και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του χώρου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Διαβάστε ακόμα