Χωρίς ελέγχους η είσοδος των πιστών στις εκκλησίες

Με μάσκες και αποστάσεις, αλλά χωρίς να ελέγχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού νόσησης ή αρνητικών τεστ κορονοϊού, προσήλθαν οι πιστοί στις εκκλησίες της Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή, παρά την πρόσφατη υπουργική απόφαση που καθιστά υποχρεωτικούς τους ελέγχους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε τη θέση της τονίζοντας πως σέβεται την απόφαση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, αλλά θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την ΚΥΑ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το προσωπικό των ιερών ναών, καθώς αυτό δεν έχει δυνατότητες ή αρμοδιότητες φύλαξης, αλλά ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες. Εξάλλου, η ίδια από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στα μέτρα, όμως ο έλεγχος τη βρίσκει αντίθετη, με τους πιστούς πλέον να είναι υπεύθυνοι για το αν έχουν πιστοποιητικό ή τεστ μαζί τους, καθώς ένας πιθανός έλεγχος από αστυνομικούς μπορεί να τους επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, η απάντηση της Ιεράς Συνόδου ήταν σαφέστατη, καθώς δεν είναι δουλειά του ιερέως, ούτε των επιτρόπων, ούτε του νεωκόρου να ελέγχουν την είσοδο των πιστών στους ναούς.

«Σε αντιπαραβολή κάποιων που λένε “γιατί έχουν το δικαίωμα να μας ελέγχουν οι σερβιτόροι στις ταβέρνες και στις καφετέριες και δεν έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι της εκκλησίας”, τους απαντώ πως οι σερβιτόροι και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις εργάζονται για το ίδιο όφελος, η εκκλησία όμως δεν εργάζεται για το ίδιο όφελος, ούτε οι άνθρωποι αυτοί που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ναό έχουν κάποιο όφελος. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να τους επιβληθεί το μέτρο των ελέγχων. Δεν είναι προσωπική μας επιχείρηση η εκκλησία ή ιδιωτικός μας χώρος» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος έγινε «κακός» στα τέλη του 2020 τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες, μιας και είχε επιβάλει το μέτρο της μάσκας εντός του ιερού ναού, με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των πιστών, γεγονός που έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις. «Απ’ αρχής της πανδημίας η εκκλησία κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος χώρος που με ιδιαίτερο τρόπο και φροντίδα προσπάθησε να τηρήσει τα μέτρα. Τα μέτρα δεν επιβάλλονται αλλά τηρούνται και η εκκλησία αυτό προσπάθησε να κάνει, να εμπνεύσει στον πιστό λαό της την τήρησή τους και όχι την επιβολή τους» υπογράμμισε.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα μέτρα στην πράξη δήλωσε πως από την περασμένη εβδομάδα δεν έχουν υπάρξει προβλήματα σχετικά με την προσέλευση των πιστών, με τον ίδιο να τονίζει πως ο κόσμος έχει μάθει να είναι πειθαρχημένος και ενημερωμένος σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εισέλθει σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο, είτε αυτός είναι ναός είτε χώρος εστίασης. «Για κάθε ενδεχόμενο, η εκκλησία από την αρχή της πανδημίας έτσι και τώρα κάνει σύσταση στους πιστούς να τηρούν τα μέτρα, φέροντας στην προκειμένη περίπτωση μαζί τους τα απαραίτητα πιστοποιητικά ούτως ώστε να μην έρθει κανείς σε δύσκολη θέση. Πέρα από τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας που έτσι και αλλιώς έχουν στην κατοχή τους το πιστοποιητικό, κάποιος που κάνει rapid test για να πάει στην αγορά ή σε άλλες υποχρεώσεις του, το ίδιο τον εξυπηρετεί και για την είσοδό του στο ναό. Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιο άλλο. Ιδίως τις Παρασκευές που κάνουν τεστ αρκετοί για να κινούνται το Σάββατο, αυτό τους καλύπτει και για την Κυριακή» διευκρίνισε.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Σχετικά με την περίοδο των εορτών ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα φόβου για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων, καθώς υπάρχει μέριμνα να τελεστούν ακόμα και τρεις θείες λειτουργίες ανήμερα της συγκεκριμένης μέρας, όπως έγινε εξάλλου και πέρυσι στους περισσότερους ναούς της χώρας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός, μολονότι υπήρχε και υπάρχει όριο στα άτομα. «Είχαμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε λειτουργίες με 9 άτομα, δεν θα τα καταφέρουμε τώρα με περισσότερα;» σχολίασε.

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Θεία Κοινωνία, θέμα που έχει συζητηθεί κατά πολύ εν μέσω πανδημίας για το αν πρέπει να γίνεται ή όχι, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας είναι ξεκάθαρος: «Οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται με πίστη στην εκκλησία, αυτή η πίστη που πηγάζει μέσα από την ψυχή τους είναι η δικλίδα ασφαλείας στη μεταξύ των ιδίων και της Θείας Κοινωνίας σχέση. Η πίστη είναι αυτή η οποία δεν τους αφήνει να κολλήσουν, διότι η Θεία Κοινωνία είναι φάρμακο ζωής και όχι αιτία μετάδοσης ιού ή ασθένειας. Γι’ αυτό και αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ιερά Σύνοδο και ευρύτερα για την Εκκλησία».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΣΠΡΩΞΕ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Πέραν του υγειονομικού περιεχομένου, αρκετοί άνθρωποι που δεν ήταν κοντά στη θρησκεία, λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που αυτή έφερε -είτε αυτά ήταν ψυχολογικά είτε οικονομικά- στράφηκαν στους ναούς αναζητώντας λύσεις και στήριξη. «Ανέκαθεν οι κρίσεις γεννούσαν στον άνθρωπο μια αναζήτηση βοήθειας, πνευματικής, ψυχολογικής αλλά και ηθικής. Έτσι για την υποστήριξη της ψυχής του ανθρώπου η Εκκλησία είναι σημαντικός παράγοντας. Τα μυστήρια και η εξομολόγηση η οποία αποτελεί μια απευθείας επικοινωνία του πιστού με τον πνευματικό, βοήθησαν πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι στις δύσκολες περιόδους που ζούμε ζήτησαν και ζητούν υποστήριξη μέσω της εκκλησίας» επισήμανε, εξηγώντας πως όσοι δεν είναι δίπλα στην εκκλησία συνήθως έρχονται κοντά της μετά από ένα “χαστούκι” της ζωής. «Αυτούς τους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο για εμάς να τους προσεγγίσουμε διότι πρέπει να τους “ξαναβαπτίσουμε”, αφού αυτός ο αναβαπτισμός και αυτή η πνευματική αναγέννηση είναι πολύ μεγάλο έργο το οποίο χρειάζεται θέληση από εκείνον ο οποίος προσέρχεται, αλλά και υπομονή από αυτόν ο οποίος τον δέχεται» είπε χαρακτηριστικά.

«ΛΙΓΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ» ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τέλος, αναλύοντας την οικονομική κρίση που υφίσταται και η Εκκλησία εν μέσω πανδημίας αλλά και την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς έκανε λόγο για μια οδυνηρή κατάσταση. «Τη στιγμή που τα οικονομικά των ναών μειώνονται συνεχώς, οι ανάγκες αυξάνονται, με αποτέλεσμα κάποια αποθεματικά που υπήρχαν να έχουν εξαντληθεί. Όταν οι άνθρωποι που για παράδειγμα έπαιρναν 1.000 ευρώ μισθό ξαφνικά έφτασαν να παίρνουν με αναστολή 534 ευρώ, πώς θα ζήσουν την οικογένειά τους; Αποτέλεσμα αυτού είναι να έρχονται συνεχώς άνθρωποι στην εκκλησία για στήριξη. Η εκκλησία από την πλευρά της κινείται με το σκεπτικό “λίγα σε πολλούς”, ώστε στο μέτρο του δυνατού να είναι όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με τη βοήθεια που τους προσφέρει» κατέληξε.

eleftheriaonline.gr

Διαβάστε ακόμα