Χριστούγεννα εν έτει 2021

Του Σωτηρίου Θεολόγου – Φοιτητή της Α.Ε.Α.Θ.

Σε λίγες μέρες, ετοιμάζεται να γιορτάσει ο πλανήτης τη γιορτή των Χριστουγέννων, υπό τη σκιά της πανδημίας που μαστίζει τον κόσμο εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Ο εορτασμός σε κάθε γωνιά του κόσμου θα είναι τέτοιος, ώστε να προστατευτεί η υγεία των πολιτών. Έτσι, άρχισαν οι προετοιμασίες και ο στολισμός στην Ελλάδα για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων.

Για άλλη μία φορά, θα γίνουμε θεατές στιγμών που μόνο στο κλίμα δεν αντιστοιχούν. Ο καταναλωτισμός, ιδίως αυτές τις μέρες, βρίσκεται στο απόγειο. Ψάχνουμε να βρούμε δώρα για τους αγαπημένους μας, ρούχα, χριστουγεννιάτικα στολίδια κ.α. γιατί “το επιβάλλουν οι γιορτές” και χρειάζεται να δώσουμε μία νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας που τα τελευταία 2 χρόνια βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας.

Άραγε, γνωρίζουμε τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; Ή στα αγγλικά Christmas ή Xmas;

Δυστυχώς, απέχουμε κατά πολύ από την πραγματικότητα. Νομίζουμε ότι είναι μια γιορτή για καλοπέραση, δώρα, ξεκούραση και διακοπές. Πλέον, έγινε μία παγκοσμιοποιημένη γιορτή για να καλυφθούν οι υλιστικές ανάγκες των ανθρώπων.

Γιορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό σήμερα.

Πέραν όλων αυτών, η εορτή είναι κυρίως πνευματική. Ποιο είναι το γεγονός που γιορτάζουμε;

Ο Θεός έγινε άνθρωπος για όλους μας. Ένα μήνυμα οικουμενικό και διαχρονικό προς τους ανθρώπους. Δεν μπορούσε ο άνθρωπος να γίνει Υιός του Θεού και έτσι, έγινε ο Υιός του Θεού άνθρωπος. Μέχρι τότε ο δρόμος για τη σωτηρία ήταν κλειστός· ήρθε, λοιπόν, ο ενσαρκωθείς Θεός να ανοίξει αυτό τον δρόμο.«Ο ουρανός και η γη σήμερον ηνώθησαν, τεχθέντος του Χριστού. Σήμερον Θεός επί γης παραγέγονε, και άνθρωπος εις ουρανούς αναβέβηκε» (Ύμνος την παραμονή των Χριστουγέννων).Αυτός ο δρόμος, όμως, είναι δρόμος σταυρικός· είναι δρόμος απάρνησης του εαυτού μας· είναι ανηφορικός.

“Χριστός γεννάται…” είναι το μήνυμα που ακούγεται στον κόσμο.«Εὐαγγελίζομαιὑμῖνχαρὰνμεγάλην, ἥτιςἔσταιπαντὶ τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθηὑμῖν σήμερον σωτήρ, ὃς ἐστι Χριστὸς Κύριος, ἐν πόλει Δαυίδ» (Λουκ. β΄,11), αναγγέλλει ο άγγελος προς τους ποιμένες. Εμείς, όμως, πρέπει να ακούσουμε αυτό το μήνυμα μέσα στο θόρυβο της καθημερινότητας, μέσα στη βουή των γιορτών. Αν το ακούσουμε και το καταλάβουμε, τότε όλα μέσα μας αλλάζουν. Αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο· αλλάζει ο τρόπος που γιορτάζουμε· αλλάζει το μέσα μας. Συλλογιζόμαστε ότι η γιορτή είναι τόσο κοντά σε μας· τόσο κοντά στην ανθρώπινη ύπαρξη· τόσο δίπλα μας.

Άρα, ο σκοπός των Χριστουγέννων είναι, πρωτίστως,η ένωσή μας με το Θεό. Όλα τα άλλα, έπονται.

«Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου». Αυτό είναι το μοναδικό μήνυμα της εορτής. Να συναντήσουμε το Χριστό στη ζωή μας, να μοιράσουμε τη χαρά στους γύρω μας, να βοηθήσουμε τον ανήμπορο συνάνθρωπό μας, να σπάσουμε την πέτρινη καρδιά μας για να γιορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Χριστούγεννα με Χριστό μέσα μας!

Θα πρέπει να διαλέξουμε τι Χριστούγεννα θέλουμε να ζήσουμε: κοσμικά ή πνευματικά;

Ας γίνει η φετινή εορτή, αφορμή να γεννηθεί στη ψυχή μας το νόημα των Χριστουγέννων!

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Διαβάστε ακόμα