Η εορτή του Οσίου Παταπίου στην Πάτρα

Δεόντως και με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα ετιμήθη ο Όσιος πατήρ ημών Πατάπιος στην πόλη των Πατρών. 

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η μεγαλώνυμος ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή της Αγυιάς.

Στον ναό των Ισαποστόλων θησαυρίζεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παταπίου, ενώ τιμάται επ’ Ονόματί του και η νότια Αγία Τράπεζα.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. 

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Όσιο.

Σεπτή εντολή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.  Χρυσοστόμου, την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος και ομίλησε καταλλήλως στο φιλακόλουθο εκκλησίασμα.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε τα στοιχεία της αγιότητος που χαρακτήριζαν τον Όσιο Πατάπιο, τα οποία πρέπει να έχει ο κάθε ένας Χριστιανός, διότι σκοπό της ζωής μας πρέπει να αποτελεί η αγιότητα, η απόκτηση του Παραδείσου. 

Αρχής γενομένης από τον Βίο του τιμώμενου Αγίου, ο Θεοφιλέστατος θέλησε να καταστήσει σαφές πως δεν είναι αδύνατο να ομοιάσουμε κι εμείς στον Άγιο. 

“Αδελφοί μου, μιμούμενοι τον τρόπο που αντιμετώπιζε τους πειρασμούς, τη ζέση με την οποία δίδασκε τους ανθρώπους, τη θέρμη που τόν κατείχε στο να προσεύχεται και να αγρυπνά, αλλά και την απαλλαγή από κάθε τι υλικό,  μπορούμε κι εμείς να μετέχουμε της Χάριτος που είχε αξιωθεί να αποκτήσει από την άσκηση και τους αγώνες ο Όσιος Πατάπιος”.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Κερνίτσης ετόνισε πως μεγάλο γεγονός και ευλογία απετέλεσε και η εύρεση του Ιερού του Λειψάνου στις αρχές του 20ού αιώνα στα Γεράνεια Όρη της Κορινθίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν την ίδρυση της φερωνύμου του Ιεράς Μονής στο σημείο που ευρίσκεται το Σπήλαιο της ευρέσεως, αφ’ ετέρου δε, την καθιέρωση της Ιεράς αυτής Μονής ως τόπο Προσκυνήματος Πανελληνίου εμβελείας.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε τα δέοντα στον Προϊστάμενο του Ι. Ναού π. Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, τον συνεφημέριό του π. Ανδρέα, αλλά και στους λοιπούς συνεργάτες της ενορίας, τόσο για την άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή της Πανηγύρεως, όσο και για το εν γένει έργο που επιτελούν στην εν λόγω ενορία.

Τέλος μετέφερε σε όλους τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα.

Διαβάστε ακόμα