Η Σύνοδος στο Φανάρι και η αντίστροφη μέτρηση για εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Της Ελένης Βασιλάκη

Η Σύνοδος Δεκεμβρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αυτές τις ημέρες εκτός απροόπτου, αναμένεται να αποφανθεί επί της επιστολής που εστάλη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης ζητώντας την απαλλαγή του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντα του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως νέο Αρχιεπίσκοπο η Κρήτη δεν θα έχει πριν την έλευση του 2022 και ενδεχομένως το όνομα του να το μάθουμε μετά τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ή ακόμα και το Φεβρουάριο, αν και η κατάσταση μοιάζει σε επίπεδο Κρήτης, να είναι κάπως πιεστική.

Κι αυτό αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης όπου τονίζεται πως ομόφωνα αποφαίνεται περί της απαλλαγής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ Ειρηναίου από τα καθήκοντα του κι όχι πως απλά κρίνει ότι πρέπει να απαλλαγεί:

«Ἡ Ἱερά Σύνοδος, λαμβάνοντας ὑπ᾿ ὄψη τίς ἐνώπιον τοῦ Προέδρου Πρωτοδικῶν ἔνορκες πιστοποιήσεις τῶν τριῶν ἰατρῶν – Καθηγητῶν Πανεπιστημίου, ὁμόφωνα ἀποφαίνεται περί τῆς ἀπαλλαγῆς τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εἰρηναίου, ἀπό τά καθήκοντά του καί ἀποστέλλει τήν ἀπόφασή Της, πρός ἔγκριση ἤ μή, πρός τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο.».

Τώρα η τελική απόφαση περί απαλλαγής ή μη ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η σύνοδος του οποίου θα εκλέξει και το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Εάν γίνει δεκτή η εισήγηση της Συνόδου της Κρήτης και τεθεί σε χηρεία ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος τότε αναμένεται άμεσα να συγκληθεί, μέσα στο Δεκέμβριο, και πάλι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος που θα εκλέξει το τριπρόσωπο από το οποίο το Πατριαρχείο θα επιλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ( οι ημερομηνίες της επόμενης Συνόδου δεν έχουν ακόμα οριστεί).

Στο μεσοδιάστημα θα αναλάβει χρέη τοποτηρητή ο παλαιότερος Αρχιερέας της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, δηλαδή ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Το τριπρόσωπο

Αρχικά είχαν ακουστεί ως φαβορί τα ονόματα των νυν Μητροπολιτών Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμιφλόχιου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Στο κάδρο τελευταία όμως μπήκαν και άλλα ονόματα όπως του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γερασίμου αλλά και του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Μέχρι και το όνομα του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου ακούστηκε ως τιμητική παρουσία στο τριπρόσωπο.

Σε ότι αφορά τώρα τη σύνθεση του τριπρόσωπου τα πράγματα μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα.

Βέβαια στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου αυτόματα σημαίνει πως μπαίνει σε χηρεία κάποια από τις Μητροπόλεις που θα δει το νυν Ιεράρχη της στην κεφαλή της Κρητικής Εκκλησίας, οπότε ξεκινά νέος κύκλος διαδικασιών για την χηρεύουσα θέση στη συγκεκριμένη Μητρόπολη.

Η σύνθεση της Συνόδου που θα εκλέξει νέο Αρχιεπίσκοπο

Αξίζει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό τη σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία, σε πρώτη φάση αναμένεται να κάνει δεκτή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Κρητικής Εκκλησίας για παύση των καθηκόντων του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου και στη συνέχεια θα συνεδριάσει και θα κληθεί να επιλέξει από το τριπρόσωπο, που θα προτείνει η Εκκλησία της Κρήτης, το νέο Αρχιεπίσκοπο.

Οι ιεράρχες που συνθέτουν στην παρούσα φάση και μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι οι :

  1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ
  2. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος
  3. Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος
  4. Ατλάντας κ. Αλέξιος
  5. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
  6. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
  7. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
  8. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
  9. Σασίμων κ. Γεννάδιος
  10. Κρήνης κ. Κύριλλος
  11. Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ
  12. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Εξ αυτών, δυο Ιεράρχες, οι Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη και συγκεκριμένα την Ανατολική Κρήτη.

Ο πρώτος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ Εμμανουήλ Αδαμάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης, γεννήθηκε στη Σητεία.

Κρήτες Ιεράρχες στο Φανάρι

Το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο καθώς ταξίδεψε στην Αμερική, ήλθε στην Ελλάδα και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου τίμησε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο Φανάρι τη μνήμη του ιδρυτού του Πατριαρχείου, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Μάλιστα επ’ ευκαιρία της μεγάλης γιορτής βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και συμπροσευχήθηκαν Κρήτες Αρχιερείς και συγκεκριμένα οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Η Αντιπροσωπεία, αποτελουμένη από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, ως Πρόεδρο, και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ως Μέλη, έγινε δεκτή από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, μετά το επίσημο γεύμα. Τον Πρώτο της υπ᾽ ουρανόν Ορθοδοξίας προσφώνησε κατάλληλα με θερμούς λόγους ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, μεταφέροντας τα φιλογενή αισθήματα αγάπης και αφοσιώσεως όλων των Κρητών προς την Πατριάρχη του Γένους, που φέτος συμπλήρωσε τριάντα χρόνια ευκλεούς και καλλίκαρπης Πατριαρχίας στο πηδάλιο της Μητρός Εκκλησίας, ως ο μακροβιότερος Πατριάρχης στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Ο Παναγιώτατος αντιφώνησε εκφράζοντας τις ολόθερμες ευχαριστίες του, τις προσωπικές και της Μητρός Εκκλησίας για την αγάπη και αφοσίωση που τρέφει η θυγατέρα Εκκλησία Κρήτης προς τον πρόσωπό του και τον Οικουμενικό Θρόνο και εξουσιοδότησε την Αντιπροσωπεία να μεταφέρει σε όλους τους Κρήτες, τους Σεβ. Αρχιερείς, τις Μοναχικές Αδελφότητες, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό, τις ευχές και τις ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας για ειρήνη, αγάπη, πρόοδο και ευημερία.

newshub.gr

Διαβάστε ακόμα