Ο εορτασμός του Αγίου Ευγενίου στο Ηράκλειο Κρήτης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, εορτάσθηκε ο Άγιος Ευγένιος στον φερώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του εορτάζοντος Αγίου στις Μεσαμπελιές Ηρακλείου Κρήτης.

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος κ. Πρόδρομος αναφέρθηκε στους Μάρτυρες Αγίους που θυσίασαν τα πάντα στην ζωή τους για την ολοκληρωτική αγάπη τους στον Χριστό. “Να δώσουμε μια υπόσχεση στους εορτάζοντες Αγίους, να προσανατολίσουμε την ζωή μας στο θέλημα του Χριστού, με οδοδείκτες τους Αγίους μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλήθος πιστών συνέρρεε καθ΄ όλη την διάρκεια του εορτασμού για να προσκυνήσει της Ιερά Εικόνα του Αγίου και να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία.

Αργότερα, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Πρόδρομος μετέβη στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Ηρακλείου και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου Ψαλιδάκη.

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Ευγενίου Μεσαμπελιών Ηρακλείου, θεμελιώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο, εις μνήμην του μακαριστού πρώτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου Ψαλιδάκη.

Το 1983 σύμφωνα με το προεδρικό Διάταγμα 182/28 – Μαΐου – 1983  ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου καθιερώθηκε ως ενοριακός Ναός για την περιοχή των Μεσαμπελιών .

Λίγο πριν από τα εγκαίνια του Ιερού Ενοριακού Ναού, αποφασίστηκε ο Ενοριακός Ναός να τιμάται και στους υπόλοιπους τέσσερις μάρτυρες που εορτάζει μαζί με τον Άγιο Ευγένιο η εκκλησία μας.

Έτσι την 13ην Δεκεμβρίου ο ναός τιμάται επί την μνήμη των Αγίων Ευγενίου, Ευστρατίου, Μαρδαρίου, Αυξεντίου και Ορέστου και φλέγεται τεμάχια ιερών λείψανων από τους Πέντε Μάρτυρες.

Τα Ιερά Εγκαίνια του Ναού έγιναν την 10ην Σεπτεμβρίου 2010 από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κύριο Ευγένιο.

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Σταυρακάκης

Διαβάστε ακόμα