Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επιμορφωτικών προγραμμάτων του ΙΠΕ για τα έτη 2017-2021

Σε κλίμα συγκίνησης και με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή καταληκτήρια εκδήλωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων των ετών 2017-2021 του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας», που υλοποίησε το Ι.Π.Ε. τα έτη 2017-2021 με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Κατά την έναρξή της ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και έδωσε τον λόγο στον Αναπληρωτή Πρόεδρο και Νόμιμο Εκπρόσωπο του Ι.Π.Ε., Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στο Ι.Π.Ε. και στο πώς κατάφερε να κάνει πράξη το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου να παρέχει επιμόρφωση στους κληρικούς, προκειμένου να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής μας, αλλά στα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας για να στηρίξουν το πολύτιμο έργο που προσφέρεται.

Έπειτα πήρε τον λόγο η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κα Νίκη Δανδόλου, η οποία εκπροσωπώντας την επιβλέπουσα αρχή της Πράξης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για εκείνη και τους συνεργάτες της να βλέπουν ότι το έργο ολοκληρώνεται με επιτυχία και με υποδειγματικό τρόπο, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευχές του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του Υφυπουργού κ. Γιάννη Τσακίρη.

Η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) κα Παρασκευή Δραμαλιώτη εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό της θερμές ευχαριστίες προς το Ι.Π.Ε. και είπε ότι είναι υπερήφανη για την άριστη συνεργασία που διατηρεί αυτό με το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., ενώ αναγνωρίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις επιμορφώσεις και για τον λόγο αυτό το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. θα παρέχει κάθε τεχνογνωσία στο Ι.Π.Ε., ώστε να επιτύχει την ανάπτυξη των κοινωνικών και ψηφιακών δεξιοτήτων των επιμορφουμένων του. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και η Προϊσταμένη της Μονάδας Β2.3. «Διαχείριση Πράξεων Δια Βίου Μάθησης & Σύνδεσης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Αγορά Εργασίας» της Ε.Υ.Δ. κα Φλωρεντία Καραβατά, η οποία εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και δήλωσε ότι παραμένει κοντά στο Ι.Π.Ε.

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, κ. Γεώργιος Φίλιας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Γρηγόριος Λακιώτης, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, εξήραν τη σημασία του έργου του Ι.Π.Ε. για την Εκκλησία και την κοινωνία γενικότερα ειδικά στην εποχή της πανδημίας. Ανάμεσά τους και ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που του πρόσφερε το Ι.Π.Ε. ήταν ότι υπήρξε και ο ίδιος επιμορφούμενος.

Ακολούθησε η παρουσίαση των πεπραγμένων της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» από τον π. Θεολόγο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της ανερχόταν στις 600.000€ και στόχος της ήταν η βελτίωση και η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού (κληρικοί, λαϊκά στελέχη, συνεργάτες και εθελοντές) που υποστηρίζει το κοινωνικοπρονοιακό έργο της Εκκλησίας, προκειμένου να ανταποκριθεί με επάρκεια και ποιότητα στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των πολυδιάστατων προβλημάτων που αναδύονται στη σημερινή κοινωνία. Υλοποιήθηκε από το Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και με την Εκκλησία της Κρήτης και τις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, διά της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ενώ υπήρξαν και συνεργασίες με άλλους φορείς της Πολιτείας, όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο π. Θεολόγος επεσήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της Πράξης υλοποιήθηκαν 261 τμήματα σε όλη την Ελλάδα (159 διά ζώσης και 102 εξ αποστάσεως), στα οποία δίδαξαν 172 εκπαιδευτές σε ένα σύνολο 7.308 ωρών διδασκαλίας και συμμετείχαν 4.131 κληρικοί και 2.577 λαϊκοί διαφόρων επαγγελμάτων (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί κλπ) εκ των οποίων 1.497 γυναίκες και 1.080 άνδρες, που επιμορφώθηκαν σε 10 θεματικές ενότητες.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Καλτσάς, Υπεύθυνος της Πράξης και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ι.Π.Ε., ο οποίος παρουσίασε την αξιολόγηση της Πράξης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα επιμορφωτικά προγράμματα αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες επιμορφούμενους μέσω ερωτηματολογίου που συμπλήρωναν στο τέλος των επιμορφωτικών προγραμμάτων που παρακολουθούσαν. Συνολικά συμπληρώθηκαν 4.700 ερωτηματολόγια εκ των οποίων το 60% αξιολόγησε τα επιμορφωτικά προγράμματα με 10/10, το 25% με 9/10, το 10% με 8/10 και το 3% με 7/10, δείχνοντας την επιτυχία που σημείωσε η Πράξη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς που απηύθυναν οι εκπαιδευτές των προγραμμάτων, κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, κ. Ευάγγελος Πεπές, Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., οι συντονιστές των προγραμμάτων Αιδεσ. Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοσμάς, Πανοσ. Αρχιμ. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, Πανοσ. Αρχιμ. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος και οι επιμορφούμενοι, Αιδεσ. Πρωτοπρ. Στέφανος Αθανασίου και η κα Κατερίνα Γαβαλά.

Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης ο π. Θεολόγος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπισκόπο, τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., τους Σεβ. Μητροπολίτες που συνεργάζονται με το Ι.Π.Ε., τους εκπαιδευτές και τους συντονιστές των προγραμμάτων, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες του Ι.Π.Ε. και όλους όσοι συμμετείχαν στις επιμορφώσεις.

Διαβάστε ακόμα