Συνεργασία της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον Πρέσβη της Ουγγαρίας

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση του Εξοχωτάτου Πρέσβεως της Ουγγαρίας κ. ERIC HAUPT πραγματοποιήθηκε, στα Γραφεία της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Αθήνα, συνάντηση γνωριμίας με τους Πανοσιολ/τατο Αρχιμ. κ. Συμεών Βενετσιάνο και Αιδ/τατο. κ.Αντώνο Καλλιγέρη,   Στελέχη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπεύθυνους για τη διακονία στη νεότητα και  με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο Γραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

           Η ωριαία και πλέον συνάντηση γνωριμίας είχε σκοπό την ανταλλαγή σκέψεων πάνω σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν τις δύο  φίλες χώρες Ελλάδα και Ουγγαρία σχετικά με:  α) την κοινή πορεία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  β) το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και  τις Αρχές και Αξίες που οφείλουν να συντηρούν αυτήν,  γ) τους νέους και την εν γένει συμπεριφορά τους, δ) θέματα βίας εντός και εκτός οικογένειας, ε) το πρόβλημα των μεταναστών και λαθρομεταναστών και στ) κινήσεις σύσφιξης των δεσμών φιλίας των δύο λαών μέσω του τουρισμού και λοιπών δράσεων γνωριμίας με τον πολιτισμό κάθε χώρας.

          Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος υπό την ιδιότητα του Γραμματέως της Ειδ. Συν. Επ. Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και της Ειδ. Συν. Επ. Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων, ενημέρωσε εκτενώς τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ουγγαρίας για το επιτελούμενο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος στα προαναφερθέντα θέματα.  Από την πλευρά του ο Ούγγρος Πρέσβης ζήτησε από τον π Σπυρίδωνα να έλθει σε άμεση επικοινωνία  με τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους των πιο πάνω Συνοδικών Επιτροπών,  αίτημα το οποίο έγινε άμεσα αποδεκτό από την Ιερά Σύνοδο.

          Το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου ο κ Πρέσβης της Ουγγαρίας συνοδευόμενος από τον π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχε διαδοχικές συναντήσεις συνεργασίας αρχικά με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα Αυτής και στη συνέχεια με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής   του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

          Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης αποφασίστηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους 2022 να πραγματοποιηθεί, με ευθύνη του Εξοχωτάτου Πρέσβη κ. ERIC HAUPT,  πιλοτική επίσκεψη γνωριμίας με Κρατικούς και λοιπούς Φορείς Τουρισμού στην Ουγγαρία με σκοπό την μετά ταύτα σύνταξη και υπογραφή «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» αντίστοιχου με αυτό που θα υπογραφεί στα μέσα Ιανουαρίου με την Ιορδανία.  Ο Εξοχώτατος Ούγγρος Πρέσβης το άμεσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεργαστεί με τον Γραμματέα Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά την συνάντηση.          

          Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου ο Εξοχώτατος κ Πρέσβης της Ουγγαρίας συνοδευόμενος και πάλι από τον π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής,  Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρο της Ειδ. Συν. Επ. Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Καισαριανή, όπου κατά την ωριαία και πλέον συνάντηση ανταλλάχθηκαν σκέψεις και διαπιστώθηκε σε πολλά ζητήματα ταύτιση απόψεων περί της πορείας και του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως  και εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας της  Ειδ. Συν. Επ. Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Κυβἐρνηση της Ουγγαρίας και στα θέματα αυτά που αποτελούν ζωτικά θέματα της κοινής πορείας της Ελλάδος και της Ουγγαρίας στην Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα