Τριπρόσωπο Αρχιεπισκοπή Κρήτης – Μητροπολίτες Ρεθύμνης – Κισάμου – Πέτρας

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που συγκλήθηκε σήμερα προκειμένου να εκλέξει το τριπρόσωπο των ιεραρχών από το οποίο θα προκύψει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Οι τρεις μητροπολίτες που εξελέγησαν από το σώμα των μητροπολιτών της Ιεράς Συνόδου μετά από μυστική ψηφοφορία είναι οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμος. Η έκπληξη συνίσταται στη μη συμμετοχή του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα, η οποία θεωρείτο βέβαιη.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίου, που έχει οριστεί ως τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης μετά την απαλλαγή του τέως, πλέον, Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου από τα καθήκοντά τους για λόγους υγείας.

Τους τρείς ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης ψήφισαν οι 8 μητροπολίτες του νησιού. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος έλαβε 7 ψήφους, ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος έλαβε επίσης 7 ψήφους και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, που αποτέλεσε και την έκπληξη της διαδικασίας, έλαβε 5 ψήφους.

Ήδη έχει ενημερωθεί τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η τελική ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί μετά 11 και 13 Ιανουαρίου, σε συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

ertnews.gr

Διαβάστε ακόμα