Εορτή της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, στην φερώνυμη περιοχή της επαρχίας του Λαγκαδά στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, τιμήθηκε κατά το διήμερο 07-08 Ιανουαρίου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Ιερά Μνήμη της Αγίας Κυράννης, η οποία γεννήθηκε στην Κωμόπολη αυτή και εμαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια το έτος 1751 στην Θεσσαλονίκη.

Παρότι η μνήμη της Αγίας τιμάται από την Εκκλησία μας την 28 Φεβρουαρίου, εδώ και περίπου δύο αιώνες υπάρχει η παράδοση από τους κατοίκους της κωμοπόλεως της Όσσης, οι οποίοι μη θέλοντας να στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της συντοπίτισσας Αγίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα, έχουν καθιερώσει  να την τιμούν και να την εορτάζουν την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εορτής του Συνάξεως του Τιμίου και ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, την 8η Ιανουαρίου κ. έ., με επίκεντρο τον φερώνυμο Ιερό Ναό της, εις τον οποίο και φυλάσσονται Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά της.

Το εσπέρας της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου ε.έ., αρχικά πραγματοποιήθηκε περιμετρικά της κωμοπόλεως της Όσσης, η λαμπρά λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου και Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Τον Εσπερινό Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος αφού εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του, που έρχεται για πρώτη φορά ως Μητροπολίτης στην ευλογημένη περιοχή της Όσσης και προσκυνάει τα Άγια Λείψανα της συντοπίτισσας Αγίας Νεομάρτυρος, η  οποία αποτελεί την δόξα και το στολίδι της επαρχίας μας, αναφέρθηκε στην αρχή στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγίων νεομαρτύρων, οι οποίοι τόνισε χαρακτηριστικά «σε μια περίοδο δύσκολη, όπως αυτής της σκλαβιάς, έλαμψαν ως φωτεινοί φάροι κρατώντας ψηλά το εθνικό φρόνημα και την εθνική αυτοσυνειδησία των υπόδουλων Ελλήνων, βοηθώντας τα μέγιστα, να κρατηθεί ζωντανό το Έθνος μας, λειτουργώντας παράλληλα και ως πρόμαχοι της ελευθερίας και της ελληνικής ανεξαρτησίας, δίνοντας το ζωντανό παράδειγμα του θάρρους και της γενναιοψυχίας».

Εν συνεχεία ομίλησε περί της μορφής της Αγίας Κυράννης, όπου το κουράγιο και το ψυχικό της σθένος, μπορεί να αποτελέσει για όλους εμάς πηγή αντλήσεως δυνάμεως για να συνεχίζουμε τόσο τον πνευματικό αγώνα μας, όσο και να βρούμε διεξόδους στα προβλήματα της συγχρονης εποχής, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε την υποχρέωση που έχουμε όλοι, να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές τα παραδείγματα δύναμης και πίστης προς τον αληθινό Θεό, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, κρατώντας πάντοτε ψηλά το λάβαρο της Ομολογίας  της Πίστεως μας.

Προ της Απολύσεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Όσσης, Ιερατικός Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενίαδης, καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη μας κ. Πλάτων και επίσημα εκ μέρους των Τοπικών Αρχών και των κατοίκων της ευλογημένης περιοχής της Όσσης, προσφέροντας τον ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού ένα Επιγονάτιο εις το οποίο απεικονίζεται η προστάτιδα της επαρχίας μας Αγία Κυράννα.

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί του Σαββάτου 08 Ιανουαρίου ε.έ., με την τέλεση του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο εξ Όσσης καταγόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, πλαισιούμενος υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου του και Καθηγουμένου της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος που προσήλθε τηρώντας επ΄ ακριβώς όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας ένεκα της πανδημίας, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος, του Πολιτιστικού Συλλόγου και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 Την διακονία του Θείου Λόγου υπούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην θεολογική σημασία της εορτής, μέσα από το σημερινό Αποστολικό Ανάγνωσμα, τονίζοντας το πόσο σπουδαίο και σημαντικό είναι, να είναι κάποιος μέλος της Εκκλησίας, όπου όλοι είναι ίσοι, αφού είναι ενωμένοι μέσα από το Βάπτισμα με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, χωρίς εθνικές ή φυλετικές διακρίσεις.

Εν συνέχεια και ομιλώντας  περί του προσώπου της Αγίας και μέσω αυτής για την συμβολή όλων των Νεομαρτύρων στον αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων, ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι ήταν «τα σύμβολα της αντιστάσεως και η πηγή των δυνάμεων για τους Χριστιανούς, ενώ με το μαρτύριο και την θυσία τους έσωσαν όχι μόνο την Χριστιανική Πίστη, αλλά και συνολικά την πολιτιστική παράδοση της Ανατολής, σε μια περίοδο κρίσιμη για την επιβίωση της».

Η σταθερότητα στην πίστη, η καρτερικότητα στα βασανιστήρια  και η υπομονή των νεομαρτύρων, υπήρξαν τα ισχυρότερα όπλα αντίστασης απέναντι στην βία και την κατάχρηση της εξουσίας των κατακτητών, που τους ανέδειξε άξιους συνεχιστές των αγώνων των πρώτων μαρτύρων και μιμητές του πάθους του Χριστού.

Στο τέλος του πανηγυρικού λόγου του έκανε μία σύντομη αναφορά στους αγώνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κυρίως της περιόδου ιε’  και ιθ’ αιώνα για την απελευθέρωση του γένους, μέσα από τον μαρτύριο και την θυσία Πατριαρχών, Ιερέων αλλά και μοναχών, ενώ καταλήγοντας και αφού ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη για ευγενή πρόσκληση να λάβει μέρος στην σημερινή μεγάλη εορτή της επαρχίας μας, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει γρήγορα να συνειδητοποιήσουμε ότι ως παιδιά του Θεού, οφείλουμε να εργασθούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να δημιουργηθεί μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και χωρίς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις, πείθοντας τον κόσμο για την αλήθεια της Πίστεως μας, έτσι ώστε να βρει δικαίωση το αίμα των Νεομαρτύρων που τόσο τιμούμε, ευλαβούμαστε και πανηγυρίζουμε».

Προ της Απολύσεως της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων εξέφρασε λόγους ευχαριστίας ονομαστικά προς τον κάθε Μητροπολίτη καθώς και προς όλους τους παρισταμένους που παρέστησαν στην εορτή αυτή της επαρχίας μας και τίμησαν  την μνήμη της μεγάλης Νεομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και να μνημονεύσει τον προκάτοχο του, μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Ιωάννη, όπου επί των δικών ημερών και ενεργειών ευρέθησαν κατά θαυμαστό τρόπο, την 12η Σεπτεμβρίου 2011 τα σεπτά και χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας Κυράννης εντός του ιερού Βήματος και πλησίον της αγίας Τραπέζης του ιστορικού Προσκυνηματικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα