Ο εορτασμός του Πολιούχου Αμαλιάδος Αγίου Αθανασίου

Για μία ακόμη χρονιά λόγω της υφιστάμενης πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλις της Αμαλιάδος εόρτασε με διαφορετικό τρόπο τον Πολιούχο της Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα μορφή της Χριστιανικής Εκκλησίας, που διακρίθηκε για τους μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες του για την Ορθοδοξία. Ο Μέγας Αθανάσιος είναι χαρά για όλους τους ανθρώπους, για όλους εμάς τους ανθρώπους και τον κάθε άνθρωπο που ακουμπούν τα προβλήματά τους στον άσειστο Στύλο, όπως τον χαρακτηρίζει η Αγία Εκκλησία μας!

Οι αιρετικοί τον πολέμησαν με απύθμενο μένος για την αγωνιστικότητα και το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημά του. Αγωνίσθηκε όσο ολίγοι. Ήταν ο ηρωϊκότερος των Αγίων και ο αγιότερος των Ηρώων. Ο Μέγας Αθανάσιος, υπήρξε Διάκονος και Επίσκοπος της Αγίας Εκκλησίας μας μεταφέροντας συνεχώς στην ζωή όλων των ανθρώπων τα μηνύματα της εμπειρίας, τα μηνύματα της Θεολογίας και όλα εκείνα τα μηνύματα τα οποία δεν υπήρξαν προϊόντα εγκεφαλικής γνώσεως αλλά αποτέλεσμα Ουρανίου φωτισμού, καταφέρνοντας να συνδυάσει την Σοφία των γραμμάτων με την του Θεού Σοφία!

Εις τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό. τηρώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την μη διασπορά και μετάδοση του Covid-19, κατά τον Μέγα πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συνεπικουρούμενος από τους Αιδ. π. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Κωνσταντίνο Βισβάρδη και τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιότατο π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο, ευλογώντας τους άρτους, και ορθοτομώντας παράλληλα επίκαιρα και γλαφυρά τον Θείον Λόγον. Κατά την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός πλαισιούμενος από τους Αιδ. π. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο και π. Βλάσιο Μπενέτο, ενώ ηυλόγησε τους άρτους, και ομίλησε καταλλήλως. Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις με επικεφαλής τον εντιμότατο Δήμαρχο Ήλιδος κ. Ιωάννη Λυμπέρη, παρέστησαν οι τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και ικανός αριθμός Χριστιανών σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και αφού η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας, οδήγησαν την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τον Δήμο Ήλιδας στην απόφαση να πραγματοποιηθεί λιτός και ο φετινός εορτασμός του Πολιούχου χωρίς τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Αθανασίου, ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και Ιερείς μετέβησαν όπως κάθε χρόνο εις την Ιερά Μονή Φραγκαβίλας και τέλεσαν Τρισάγιο εις τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας κυρόν Αθανάσιον για την ονομαστική του εορτή, ο οποίος εποίμανε Θεοφιλώς την Ιερά Μητρόπολη κατά τα έτη (1968-1981) αφήνοντας μεγάλο Φιλανθρωπικό, Κοινωνικό και Ποιμαντικό έργο!

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας

Διαβάστε ακόμα