Ο Επίσκοπος Δορυλαίου απαντά για την δωρεά Εκκεκάκη

Σε μια εκτενή «ανοικτή επιστολή» του ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος κ.Χάρης Στρατιδάκης αναφέρεται στην «παράλειψή μου» ως Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, να φροντίσω για την αποκατάσταση μιας παράλειψης, με την τοποθέτηση κατάλληλης ενημερωτικής πινακίδας στο Μουσείο της Μονής για την προσφορά του αείμνηστου λόγιου και συλλέκτη βιβλίων και χειρογράφων Γεωργίου Εκκεκάκη.

Για την ιστορική Μονή μας η δωρεά ενός αυτόγραφου κώδικα από τον ιδρυτή της Ιερεμία Τζαγκαρόλο, που είχε αγοράσει σε δημοπρασία, ήταν μια εξαιρετικά σημαντική πράξη του αείμνηστου, για την οποία έχουμε δηλώσει αιώνια ευγνωμοσύνη και κατά την παραλαβή του χειρογράφου το 2010 και κατά το πρόσφατο διάστημα της ηγουμενείας μου. Θα μπορούσε ο κ.Στρατιδάκης να γνωρίζει τις ενέργειές μας με μια απλή προσωπική ή τηλεφωνική επικοινωνία ή και επίσκεψη του χώρου του Μουσείου (κλειστού αυτή την εποχή), αν εξηγούσε το λόγο ώστε να ενημερωθεί «ιδίοις όμμασιν». Τον διαβεβαιώνω πως αν υπήρχε παράλειψη, θα τη διορθώναμε αμέσως, όπως έγινε και με άλλα θέματα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν τη σκοπιμότητα της «ανοικτής επιστολής» και το λόγο, που επέλεξε να δημοσιοποιήσει ευρύτατα το «αίτημά» του και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας τιμά τον αείμνηστο εργάτη των Γραμμάτων Γεώργιο Εκκεκάκη για τη μεγάλη Δωρεά του, όπως και όλους τους μεγάλους Δωρητές, καταρχήν σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και τη μοναστηριακή παράδοση, μνημονεύοντάς τους στην Αγία Πρόθεση.

Μέσα στην προθήκη με το πολύτιμο αυτόγραφο χειρόγραφο του κτήτορα της Μονής Ιερεμία Τζαγκαρόλου, τοποθετήθηκε προ πολλού κατά το διάστημα που ανέλαβα την ηγουμενεία, η ενημερωτική για τη Δωρεά πινακίδα (σχετική φωτογραφία σας στέλνουμε).

Στις σελίδες 136 και 137 του έγκυρου Οδηγού της Μονής που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, αναγράφεται ρητά η δωρεά μαζί με το επεξηγηματικό κείμενο (σχετική φωτογραφία σας στέλνουμε. Σημειώνω ότι ο κώδικας που φαίνεται στο δημοσίευμα δεν είναι αυτός του Ιερεμία Τζαγκαρόλου. Είναι ο νεότερος κώδικας της Μονής. Λάθος φωτογραφία σας τράβηξαν ή τραβήξατε).

Τα ερωτήματα του κ.Στρατιδάκη στη μακροσκελέστατη επιστολή του με βαρείς για τη Μονή και το πρόσωπό μου υπαινιγμούς, διατυπωμένους ομολογουμένως με πολλή «κομψότητα», πιστεύω ότι απαντήθηκαν με απόλυτη σαφήνεια. Η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στη μακραίωνη πορεία της τιμά και θα συνεχίσει να τιμά, όσους κατά καιρούς προσέφεραν στη συνέχιση της λειτουργίας της και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της στην Ιστορία αυτού του τόπου, όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Εκκεκάκης, αλλά και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.Ευγένιος ο από Ρεθύμνης, για τη συμβολή του στην υπόθεση, αλλά και για τη δική του προσφορά άλλου χειρογράφου του 19ου αιώνα με την Ιστορία της Μονής.”

rethemnosnews.gr

Διαβάστε ακόμα