Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη

Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος χρησιμοποιώντας περικοπές από την ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, ωμίλησε πρώτον για την ταυτότητα της Ελληνικής Επαναστάσεως, καθώς τόνισε ότι ο αγώνας ήταν απελευθερωτικός και όχι ταξικός. Συνάμα, ανέφερε, ότι η διχόνοια πρέπει να αποφευχθεί, όπως και την εποχή εκείνη απεφεύχθη και τα πρώτα χρόνια παρολίγο να οδηγήσει την Επανάσταση σε απώλεια. Επιπλέον, ο Κολοκοτρώνης απευθύνθηκε στα παιδιά και είπε πως ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσουν το Έθνος είναι πρώτα η πίστη κι έπειτα αυτός ο ευλογημένος λαός και η παιδεία η αρχαιοελληνική και τελευταία είπε στα παιδιά, ότι η παιδεία δεν είναι μόνο σκεπάρνι για τον εαυτό τους, δηλαδή απλώς και μόνο για να την χρησιμοποιούν για οικονομικό και άλλο όφελός τους, αλλά ότι είναι βάθρο επάνω στο οποίο πρέπει να πατούν για να απολαμβάνει όλος ο κόσμος τα αγαθά της, όλοι οι λαοί, όλοι οι Έλληνες.

Με το τέλος του Μνημοσύνου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, τόνισε ότι ο Κολοκοτρώνης μας διδάσκει με τον λόγο του στην Πνύκα την ομόνοια και την αγάπη που θα πρέπει να έχουμε οι Έλληνες μεταξύ μας για να συνεχίσουμε να μεγαλουργούμε. Οφείλουμε σαν Έλληνες να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωές μας, αλλά και να διδασκόμαστε από αυτούς.

Παρέστησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το arxon.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Διαβάστε ακόμα