Εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην Ι. Μ. Κορίνθου

Στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στην Κόρινθο, τέλεσε χθες Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την πρώτη εσπερινή Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία επί τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην μέριμνα της Εκκλησίας μας να υπενθυμίζει στους Πιστούς, μέσω των ευχών που ακούμε στις Ι. Ακολουθίες, ότι κάθε Μ. Τεσσαρακοστή οφείλουμε να προσπαθούμε να βιώσουμε και να μετάσχουμε στα Πάθη του Χριστού. Μπορεί το βίωμα αυτό να ενεργοποιείται σε κάθε Θ. Λειτουργία, ωστόσο όμως την Μ. Τεσσαρακοστή γίνεται με τρόπο περισσότερο κατανυκτικό, προσευχητικό και έμπρακτο. Ο Απ. Παύλος γράφει: «Χριστὸς ἔπαθεν ὑπὲρ ὑμῶν, ὑμῖν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμὸν ἵνα ἐπακολουθήσητε τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ» (Α’ Πέτρ. Β΄, 21), ο Χριστός έπαθε για ν’ «ανοίξει» τον δρόμο σ’ εμάς, ώστε ακολουθώντας τα ίχνη Του να φτάσουμε κι εμείς στην θέωση. Η ατέλεια όμως και οι φοβίες μας, ως ανθρώπων, λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το να φτάσουμε στο μέτρο του Χριστού, γι᾿ αυτό η Εκκλησία μας προβάλλει τους Αγίους, που ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, ως απλούς ανθρώπους που τα κατάφεραν, προκειμένου να μιμούμαστε την ζωή και το παράδειγμά Τους και να τα καταφέρουμε και εμείς.

Η πρώτη Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία εφέτος συμπίπτει με την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων,οι οποίοι ήταν στρατιώτες του Λικινίου και μαρτύρησαν από το δριμύ ψύχος μέσα στην λίμνη της Σεβαστείας της Μικράς Ασίας για την Πίστη Τους στον Χριστό,λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο Παράδεισος».Η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί τους Αγίους μας, ως φωτεινά παραδείγματα, για να μας διδάξει ότι ο Παράδεισος δεν εξαγοράζεται ούτε με λεφτά ούτε με αξιώματα, αλλά με αρετές, αγάπη και φιλανθρωπία. Ας μετάσχουμε στην ζωή του Χριστού ασκούμενοι στις αρετές για ν’ αξιωθούμε της τρυφής του Παραδείσου!

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγάπιος ετέλεσε την πρώτη Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου.

Διαβάστε ακόμα