Οργιώδες παρασκήνιο και παρεμβάσεις στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της Κύπρου

Για το έντονο παρασκήνιο γύρω από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος έκανε λόγο για έμμεση παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο θεολόγος αναφέρθηκε στον κανονολόγο και στενό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Αναστάσιο Βαβούσκο, ο οποίος σε άρθρο του παραθέτει λόγους γιατί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα πρέπει να εκλεγεί απευθείας από την Ιερά Σύνοδο, χωρίς τη συμμετοχή του λαού. Ο Βαβούσκος, για να στηρίξει την πιο πάνω θέση του, παραπέμπει στο άρθρο 7 (3) του Καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του Αρχιεπισκόπου.

Ο Κυριακού θεωρεί «ύποπτο» το γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε από το συγκεκριμένο πρόσωπο τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ουσιαστικά «συμφωνεί» με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Συμπλήρωσε ότι μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση του ιδίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου και ειδικότερα στις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση των Αρχιεπισκοπικών εκλογών, γιατί στο Καταστατικό υπάρχουν δώδεκα άρθρα (από το άρθρο 19 μέχρι και το άρθρο 30) με ξεκάθαρη αναφορά στον τρόπο εκλογής αρχιερέων με συμμετοχή του λαού.

Σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια εξουδετέρωσης του τριπροσώπου δηλαδή των τριών επικρατεστέρων υποψηφίων όλοι υποψιάζονται ότι θα είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου. «Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο καίγεται το Πατριαρχείο».

sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin