Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στους Θρακομακεδόνες Αττικής

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε σήμερα, Ε´ Κυριακή των Νηστειών, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Θρακομακεδόνων Αττικής.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στην έννοια του Μεσσία όπως τον περίμεναν οι Ιουδαίοι της εποχής Του: είτε ως ισχυρό βασιλέα από τη γενιά του Δαβίδ που θα κατέλυε τις τότε γνωστές αυτοκρατορίες και θα τοποθετούσε τον ισραηλιτικό λαό υπεράνω όλων των εθνών, είτε ως δυνατό αρχιερέα καταγόμενο από τον Ααρών που με τη δύναμη του Θεού θα κατίσχυε των ενάντιων όπως και ο βασιλιάς. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: ο Μεσσίας θα παραδοθεί στα χέρια ανόμων, θα βασανισθεί, θα σταυρωθεί και θα πεθάνει εγκαταλελειμμένος από όλους. Όσο και αν αυτή η προοπτική δυσαρέστησε τους μαθητές της εποχής αλλά και άλλους μέχρι τις ημέρες μας, η αλήθεια της εξουσίας του Μεσσία Υιού του Θεού, κρύβεται ακριβώς σε αυτή την αδυναμία: “οι δοκούντες αρχειν των εθνών” δεν έχουν θέση στη βασιλεία Του. Εκεί ζουν και αγιάζονται όσοι ρυθμίζουν τη ζωή τους ώστε να μην ζουν ως άρχοντες αλλά ως αρχόμενοι, όχι ως αφέντες αλλά ως διάκονοι. Λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών αλλά και της Ανάστασης του Κυρίου μας ας αντιληφθούμε ότι η δύναμις Του εν ασθενεία τελειούται. Και αυτή η εν ασθενεία δύναμις θεραπεύει τα τραύματα μας και μας οδηγεί στη Βασιλεία Του.

Διαβάστε ακόμα