Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκαν σέ όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το τυπικό των πατριαρχικών παρρησιών η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς όλες τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ. Πόλεως.

Ιδιαιτέρως το βράδυ της Μ. Πέμπτης και Μ. Παρασκευής τελέσθηκε η Ακολουθία των Αγίων Παθών και του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχουκ.κ. Θεοδώρου Β΄, τον Οποίο πλαισίωνανοι Αρχιερείς του Αλεξανδρινού Θρόνου Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλ. ΕπίσκοποςΝειλουπόλεως κ. Νικόδημος.

Το πρωί της Μ. Παρασκευής, προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στην Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ενώ αργότεραο Μακαριώτατος επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους Ναούς και το Ελληνικό Κοιμητήριο της Μεγάλης Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης ο Μακαριώτατος προεξήρχε και εφέτοςτης περιφοράς του Ιερού Επιταφίου πέριξ του Ιερού Ναού, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας να παιανίζει τα Εγκώμια του Επιταφίου και τα πένθιμα εμβατήρια, με τους Αιγυπτιώτες να ακολουθούν ευλαβικά και τους προσκόπους να προπορεύονται.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησεόσους προσήλθαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη της Ακολουθίες, ενώαπευθυόμενος προς τους δύο Αρχιερείς του Θρόνου, Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα και Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Νικόδημο, ευχαρίστησε αυτούς διότι διακονούν το Πατριαρχείο και ως απλοί ιερείς αν τουτο χρειαστεί, για να δείξουν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πατριάρχης, ότι:«το Πατριαρχείο μας είναι ιεραποστολικό, έχει ιστορία, έχει αρχοντιά, έχει μεγαλείο, αλλά και όταν χρειαστεί διακονεί με απλότητα ως οΣίμωνΚυρηναίος, για να σηκώνει τον Βαρύ σταυρότης πολυαιωνίου παρακαταθήκης που ίσως άλλοι ομόδοξοι αδελφοί θέλησαν να αγνοήσουν αλλά και να προσθέσουν βάρηστον Θρόνο και τον Προκαθήμενο αυτού».

Ο Μακαριώτατος συνέχισε… «Παιδιά μου ατενίζοντας τα Πάθη του Χριστού στρέφω με πόνο την σκέψη στους ομόδοξους αδελφούς μας στην μαρτυρική Ουκρανία, όπου επί 10 ολόκληρα χρόνια τελούσα σαν απόψε την Ακολουθία των Παθών. Γι’ αυτό και συμπάσχω μαζί τους και παρακαλώ τον εσταυρωμένο Χριστό μας να στραγγίσει το αίμα των παιδιών που κυλά αδίκως, διότι δεν είναι αυτά η αιτία του κακού….τα παιδιά αποτελούν πάντοτε την ελπίδα αυτούτου κόσμου.»

Τέλος. ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του Πατριαρχείου προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της χώρας της Αιγύπτου, ως και στο πρόσωπο του Γενικού Προξένου, ευχαρίστησε την Μητέρα Ελλάδα.

Στις λατρευτικές Συνάξεις παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Γραμματέας Γ΄, στην Πρεσβεία Καίρου κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης με την Κοινοτική Επιτροπή, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του «ΠτολεμαίουΑ’» κα. Λιλίκα Θλιβίτου και όλοιοι εκπρόσωποι των ελληνικών σωματείων της Πόλεως.

Διαβάστε ακόμα