Κυριακή των Βαΐων στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα, η Κυριακή των Βαΐων, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, Πρωτοπρ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, Πρεσβύτερο Δημήτριο Τζίμα και τον Διάκονο της Μητροπόλεως π. Κωνσταντίνο Μανώλη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, παίρνοντας αφορμή από τις επευφημίες των Ιουδαίων κατά την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα με τον ύμνο: “Ωσαννά τω Υιώ Δαβίδ ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”, αναφέρθηκε στις τέσσερες κατηγορίες των ανθρώπων που βρίσκονται παρόντες σε αυτή τη μεγαλειώδη είσοδο του Ιησού·:

1) οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι ερμηνευτές του Νόμου που εγκλωβίζονται στο γραμμα του και δεν μπορούν να αντιληφθούν την εν δυνάμει ταπεινότητα του Ιησού και τον απορρίπτουν. Θυμίζουν κάποιους σύγχρονους γεροντάδες που εν ονόματι του Χριστού λιβανίζουν τον εαυτό τους καθοδηγώντας τους πιστούς αντί προς τον Χριστόν προς τους εαυτούς τους.


2) ο πολύς λαός που δοξολογεί τον Χριστό την μια ημέρα και την άλλη θα φωνάξει “άρον άρον σταύρωσον Αυτόν”. Μοιάζουν με κάποιους από τους σημερινούς χριστιανούς που όταν ο Χριστός δεν εκπληρώνει τις επιθυμίες τους, δεν πραγματοποιεί θαύματα όπως αυτοί τα θέλουν, ψύχονται οι καρδιές τους και απομακρύνονται απ’ Αυτόν και την Εκκλησία Του.


3) οι μαθητές του Χριστού, που ενώ τον έχουν παρακολουθήσει να διδάσκει να κάνει θαύματα, δεν έχουν ακόμη την δύναμη να αντιληφθούν ποιος ακριβώς είναι και μόνο η Ανάσταση Του θα τους δώσει να αντιληφθούν ποιον είχαν δίπλα τους. Έτσι και με πολλούς από εμάς σήμερα – όπως πάντοτε άλλωστε – δεν θα αποκαλυφθεί ο Χριστός παρ’ όλο που τον αγαπούμε αν δεν πέσουν από τα μάτια μας τα λέπια που εμποδίζουν την όρασή μας, όπως έγινε με τον Απόστολο Παύλο στην Δαμασκό.

Και τέλος 4) η Μαρία, η οποία δεν δίνει σε τίποτα σημασία από όσα συμβαίνουν γύρω της γιατί η προσοχή, η καρδιά και η ψυχή της είναι στραμμένη στο πρόσωπο του Χριστού, του οποίου λατρευτικά αλείφει με μύρο τα πόδια. Η Μαρία εικονίζει τους Αγίους που χωρίς καμία αμφιβολία ή υστεροβουλία έχουν στραμμένα τα πρόσωπά τους στον Χριστό αγιαζόμενοι από αυτόν και αγιάζοντας όσους αντλούν πίστη και αγάπη από αυτούς τιμώντες τους ειλικρινά χωρίς υπερβολές!!

Τελειώνοντας ευχήθηκε η Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει από απόψε να δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να στραφούμε προς την πλευρά της Μαρίας και των Αγίων μας με υπομονή πρετοιμάζοντας τους εαυτούς μας για την Ανάσταση του Χριστού.

Πλήθος πιστών, σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα, συνέρρευσε στον ως άνω Ιερό Ναό για να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία.

Διαβάστε ακόμα