Μητσοτάκης σε UNESCO για τους βανδαλισμούς στην Αγιά Σοφία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια της UNESCO για τους βανδαλισμούς στην Αγιά Σοφιά είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην επικοινωνία Μητσοτάκη-Όντρεϊ Αζουλάι (Audrey Azoulay) κυριάρχησε ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές, που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ο Κ. Μητσοτάκης και η Οντ. Αζουλάι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του Ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

Διεθνές θέμα οι καταστροφές στην Αγιά Σοφιά -Έξαλλοι και πολλοί Τούρκοι
Υπενθυμίζεται ότι ο σάλος που προκλήθηκε από τις καταστροφές που αποκαλύφθηκαν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, έπειτα από τις εικόνες που «πλημμύρισαν» τα social media, έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τοποθετήθηκε ένα μικρό φράγμα μπροστά από την Αυτοκρατορική Πύλη, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και αρκετές ώρες.

Πρόκειται για μια από τις εννέα πόρτες που οδηγούν στην κύρια αίθουσα του ναού. Πήρε την ονομασία «Αυτοκρατορική Πύλη» επειδή χρησιμοποιούνταν μόνο από τον αυτοκράτορα.

iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα