Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Πολιούχους της Τρίπολης

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 22 Μαΐου 2022, στην Τρίπολη, για την εορτή των Πολιούχων της, Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Πατρών με αφορμή την ζωή των Νεομαρτύρων και το μαρτυρικό και Άγιο τέλος τους, αναφέρθηκε στα δώρα της Αναστάσεως του Κυρίου με τα οποία απήλαυσαν οι αριστείς της Πελοποννήσου ως λέγει ο Ιερός Υμνογράφος, σε καιρούς φρικτά δύσκολους, σε χρόνια βαριάς και μαύρης σκλαβιάς και τα οποία είναι: η χαρά της Αναστάσεως – εν πλησμονή χαράς έτρεξαν στο μαρτύριο κραυγάζοντες τον παιάνα της χαράς και τη νίκης “Χριστός Ανέστη”.

Δεύτερο, η ειρήνη που είναι υπόθεση βαθειά εσωτερική και κατάσταση καταλλαγής του ανθρώπου με τον εαυτό του, με τον συνάνθρωπό του και με τον ίδιο τον Θεό. Η ειρήνη είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Στην Κωνσταντινούπολη δύο ξακουστοί Ναοί είναι αφιερωμένοι στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ο ένας της Αγίας Σοφίας (στον Ιησού Χριστό ως Σοφία του Θεού) και ο άλλος της Αγίας Ειρήνης (στον Ιησού Χριστό ως Ειρήνη του Θεού).

Και το τρίτο δώρο η ζωή. Και πάλι η ζωή είναι ο ίδιος ο Κύριος (εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή). Ζει όποιος είναι ενωμένος με τον Κύριο. Οι άλλοι απλώς είναι βιολογικές υπάρξεις.

Οι Νεομάρτυρες αγωνίσθηκαν για την ζωή, την όντως ζωή μέσα από την εσωτερική ελευθερία, η οποία έγινε φλόγα ψυχής και απετίναξε και την εξωτερική δουλεία, χαρίζοντας σε εμάς τους επιγενομένους την ελευθερία και την ζωή εν Χριστώ Ιησού.

Οι Νεομάρτυρες είναι η συγκλονιστικότερη, η πλέον αντιστασιακή σελίδα της ιστορίας της πατρίδας μας. Είναι οι ήρωες και Άγιοι που έδωσαν το αίμα τους για τον Ιησού Χριστό, για την Ορθόδοξη πίστη μας και για την ελευθερία της πατρίδος μας.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο προοίμιο του νέου Μαρτυρολογίου του, βάζει στο στόμα των Νεομαρτύρων, αυτή την παραγγελία για τους επιγενομένους. Ας την ακούσουμε:

“Φυλαχθείτε αγαπητοί μας αδελφοί, φυλαχθείτε για την αγάπη του Θεού και την σωτηρία των ψυχών σας. Φυλαχθείτε για να μην σας κλέψουν το θησαυρό της Ορθοδόξου πίστεως. Φυλαχθείτε και μην αρνηθείτε την Ορθόδοξο πίστη. Μη τυφλωθείτε τόσο όπου να προτιμήσετε το σκοτάδι από το φως, το ψεύδος από την αλήθεια, τον Άδη από τον Ουρανό, την κόλαση από τον Παράδεισο.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μητροπολιτών, τον οικείο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο για την ευγενική και τιμητική του πρόσκληση να παρίστανται στην Πανήγυρη για να εορτάσουν όλοι μαζί οι Αρκάδες τους Αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο.

Μετά την απόλυση τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο στο ηρώο των Αρχιερέων και Προκρίτων για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου Υποστράτηγος Δημήτρης Σκουφίδης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και άλλων τοπικών φορέων.

Πλήθος πιστών συνέρρεε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα των Νεομαρτύρων και να συμμετάσχει στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την αναφορά της πηγής Arxon.gr και με ενεργό link στο άρθρο!

Διαβάστε ακόμα