Εκδόθηκε η επίσημη Ακολουθία του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Ιωσήφ του εκ Δημητσάνης

Με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Ιωσήφ Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του εκ Δημητσάνης, η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, με πρωτοβουλία του τοποτηρητή Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευσταθίου, εξέδωσε ασματική ακολουθία για τον Ιερομάρτυρα που καταγόταν από την ηρωική Δημητσάνα και ήταν συναγωνιστής και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε΄. 

Η ασματική ακολουθία αποτελεί μια καλαίσθητη έκδοση και έχει την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία κατέταξε πέρυσι το καλοκαίρι τον μαρτυρικό Μητροπολίτη Ιωσήφ μαζί με άλλους έξι Μητροπολίτες στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Την ακολουθία προλογίζει ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευστάθιος, τονίζοντας ότι με την επαρχία αυτή συνδέεται πολλά χρόνια καθώς εκτός από την ιδιότητα του τοποτηρητή, διετέλεσε ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως το διάστημα 1966-1977. Μιλώντας για τους κατοίκους της Δημητσάνας υπογραμμίζει ότι “όταν αναφέρονται στο χωριό τους, όσο μικρό και άσημο και αν είναι, γεμίζουν τα μάτια τους με ευγνωμοσύνη για όσα η γενέτειρά τους προσέφερε στην κοινωνία και το Γένος”. Παράλληλα αναφέρεται στον μεγάλο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε΄και τους άλλους Δημητσανίτες που μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού, τον Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας Ανανία, τον οσιομάρτυρα Ευθύμιο τον νέο, τον Άγιο Διονύσιο τον Α’ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και βέβαια τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα Ιωσήφ (Αντωνόπουλο) Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Την Ακολουθία συνέθεσε ο Διδάκτωρ Θεολογίας Φώτιος Τζελέπης, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρίστος Κυριακόπουλος, Αρκάς στην καταγωγή, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πει λίγα λόγια για τον άγιο Ιωσήφ Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και τον πάνδημο εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί στις 4 & 5 Ιουνίου στη Δημητσάνα.

Ρεπορτάζ & βίντεο: Σπύρος Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμα