Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος Παντελεήμονος

Την 10η Μαΐου 2022 η ΑΘΜ ο Πάπας και ΠατριαρχηςΑλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου της παραθαλάσσιας συνοικίας Ιβραημίας της Αλεξανδρείας επί τη αναμνήσει της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προέστη κατά την Πατριαρχική Τάξη της τελετής ενθρονίσεως του από Μπραζαβίλ και ΓκαμπόνΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουΝαυκράτιδος κ.Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως και Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Προσφωνών τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη ο Μακαριώτατοςανεφέρθη στην καλλίκαρπη διακονία του στην Πρεσβυγενή Εκκλησία του Αγίου Μάρκου  επί δεκαεξι (16) συνεχόμενα έτη από το 2006 έως σήμερα, εκ των οποίων τα πρώτα επτά στην εν Αλεξανδρεία Πατριαρχική Καθέδρα και τα επόμενα εννέα στο ιεραποστολικό γεώργιο της αφρικανικής γης. Σημείωσε με έμφαση ότι «ολίγων αρχιερέων στην ιστορία του Θρόνου δοκιμάσθηκε και πληγώθηκε η καρδιά από την ανθρώπινη κακότητα και τον φθόνο όσον η δική σου κατά την άσκηση των ποιμαντορικών καθηκόντων σου στηνισημερινή Αφρική. Αλλά τούτη η δοκιμασία σε καταξίωσε ηγαπημένε μου υιέ. Ως χρυσός εν χωνευτηρίωεδοκιμάσθης, αλλά ως οι  Τρεις Παίδες εν καμίνωεδόξασες το Όνομα του Τριαδικού Θεού οπλισμένος πάντα με την υπακοή στην Εκκλησία, την ταπείνωση και την αφοσίωση στο καθήκον». Επίσης ανέφερε ότι ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ιβραημίας, του οποίου ο Μακαριωτατοςετέλεσε τα θυρανοίξια ακριβώς πριν ένα έτος, την 10η Μαΐου 2021, μετά το πέρας των εργασιών ανακαινίσεως αυτού υπό την άοκνη επιστασία του εκλεκτούκαι σεμνού Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Σεβ. τότε Ναυκράτιδος, νυν ΜητροπολίτηΠηλουσίουκ.Ναρκίσσου, θα αποτελεί στο εξής την Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυκράτιδος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αλεξανδρείας.

Κατακλείωνεπικαλέσθηκε τις πρεσβείες της Παναγίας Μεγαλόχαρης και την ευχή του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Α’ (Στέκα) ο οποίος χειροτόνησε εις Διάκονον και Πρεσβύτερον τον Σεβ.κ.Παντελεήμονα,ως και των εν Τήνω διαβιούντων γονέων του Ανδρέου και ΕυαγγελίαςΑραθύμου, ώστε να συνοδεύουν τον Μητροπολίτη Ναυκράτιδος στην νέα διακονία του πλησίον του Πατριάρχου, ενώ εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες και προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ.Δωρόθεο Β’, πλησίον του οποίου διηκόνησε ο Σεβ.Παντελεήμων ως Ιεροκήρυξ και Διευθυντής Υπηρεσιών της Ι.Μ.Σύρου, για την αδιάκοπη στήριξή του προς το Πατριαρχείο.

Αντιφωνών ο Σεβασμιώτατοςανεφέρθη στις πολλαπλές ευεργεσίες που εδέχθη από την ΑΘΜ και το Πατριαρχείο, στην πολυκύμαντη ποιμαντική διακονία του στην Ι.Μ.Μπραζαβίλ και την εξ αυτής αποκτηθείσα εμπειρία, ετόνισε την δύναμη της προσευχής και τηςσυγχωρετικήςαγάπης ως απάντηση σε κάθε μορφή δυσκολίας απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται και εξέφρασε την ισόβιο ευγνωμοσύνη κι αφοσίωσή του προς τον Θρόνο του Αγίου Μάρκουκαι τον πνευματικό Πατέρα και Ευεργέτη του, «τον πάντοτε χαμογελαστό, διακριτικό και θετικό στην σκέψη και στη στάση ζωής Πατριάρχη Θεόδωρο, ο οποίος γνωρίζει άριστα να σκορπά μόνον την χαρά με κάθε ενέργεια Του».

Στην ενθρόνιση του Σεβ.ΜητροπολίτηΝαυκράτιδος παρέστησαν ο Σεβ.ΜητροπολίτηςΠηλουσίουκ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, οι Θεοφιλ΄.Επίσκοποι Ταμιάθεωςκ.Γερμανός, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας  και Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος, Διευθυντής του Ιδιαιτ.Πατριαρχικού Γραφείου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και της Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι των κοινοτικών αρχών κ.α.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, Υπερτιμος και Έξαρχος Νειλώας Αιγύπτου κ.Παντελεήμων (Αράθυμος) εγεννήθη στην ιερά νήσο Τήνο το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.΄

Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 2000 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 2001 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σύρου κυρό Δωρόθεο A’ (1965-2001), ενώ διηκόνησε ως Ιεροκήρυξκαί Διευθυντής Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, πλησίον του Σεβ.Μητροπολίτου Σύρου κ.Δωροθέου Β’ (2001- ).

Μετακληθείς τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διετέλεσε διαδοχικώς Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων, Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Επίσης, τυγχάνει Μέλος της Πατριαρχικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ως και της Διορθοδόξου Επιτροπής Βιοηθικής και του Συμβουλευτικού Σώματος του Διεθνούς Κέντρου Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου KAICIID (KingAbdullahbinAbdulaziz International Centre for Interreligious and InterculturalDialogue), εκπροσωπών την Πρεσβυγενή Εκκλησία των Αλεξανδρέων.

Συνώδευσε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ σε επίσημες επισκέψεις και ιεραποστολικές οδοιπορείες, ενώ εξεπροσώπησε τον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας σε διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές, διαθρησκειακές, διεθνείς και επιστημονικές συναντήσεις.

Την 21η Νοεμβρίου 2012
, τη προτάσει της ΑΘΜ του ΠατριάρχουΑλεξανδρείας, εξελέγη παμφηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, χειροτονηθείς εις Αρχιερέα την 2α Δεκεμβρίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχουκ.κ.Θεοδώρου Β’ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου διηκόνισε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος κατά τά έτη 2006-2012.

Η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ιδρύθη διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 7η Οκτωβρίου 2010, ανυψώθηκε δε σε Ιερά Μητρόπολη την 24η Οκτωβρίου 2017.

Κατά την ποιμαντορία του ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε ημιτελείς Ναούς με κορυφαίο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire τον οποίο εγκαινίασε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ την 17 Φεβρουαρίου 2018 κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κονγκό, ανήγειρε νέους Ναούς,  βάπτισε πλήθος νέων χριστιανών, χειροτόνησε νέους κληρικούς, ανέδειξε σε πρότυπα τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της εκκλησιαστικής του επαρχίας, απέδωσε οικονομική αυτονομία σε αυτήν διά της δημιουργίας μονίμων πηγών εσόδων, ενώ επέτυχε την αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως μίας εκ των επισήμων Εκκλησιών της Δημοκρατίας της Γκαμπόν διά της εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος.

Επίσης διετέλεσε ο πρώτος μη Αφρικανός Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό στην πεντηκονταετή ιστορία του, καθιέρωσε αυτό νομικώς διά της εκδόσεως Υπουργικής Αποφάσεως, απέδωσεσε αυτότα πρώτα νομικά καταστατικά κείμενα, ανακαίνισε εν βάθρων την έδρα του και προσέφερε οικονομική αυτάρκεια.

Την 30η Ιανουαρίου 2019, κατόπιν Αποφάσεως του Εξοχ.Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, το παράσημο και τον τίτλο του Ιππότη Αξιωματικού της προαναφερθείσης Δημοκρατίας.

Την 12η Ιανουαρίου 2022 εξελέγη εν ενεργεία Συνοδικός Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, αναλαμβάνοντας και πάλι τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin