Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον Λευκό Οίκο

Κύριε Πρόεδρε και Δρ Μπάιντεν,

Mr. Prime Minister and Mrs. Mitsotaki,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Χριστὸς Ἀνέστη! Christ is Risen!

Η χαρά μας σήμερα – να είμαστε παρουσία των ηγετών της Γενέτειρας της Δημοκρατίας και της μεγαλύτερης Δημοκρατίας του κόσμου – ξεκινά με τον Πασχαλιάτικο χαιρετισμό μας.

Γιατί εδώ στον Λευκό Οίκο γιορτάζουμε για πρώτη φορά την Ανάσταση του Ελληνικού Έθνους με τον Πρωθυπουργό του. Αυτός ο ειδικός εορτασμός της Διακοσιας Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης (συν ένα), στο Έτος της Εκατονταετηρίδας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως Πρωθυπουργού του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, είναι μια αξέχαστη τιμή στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Και είναι ένα σημάδι στον κόσμο της σταθερής δέσμευσης στη Δημοκρατία και στην ελευθερία και των δύο Εθνών, σε μια εποχή ανόδου των αυταρχών σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα του αγώνα του λαού της Ουκρανίας να διατηρήσει την εθνική ακεραιότητα ενάντια στην άδικη επίθεση.

Κύριε Πρόεδρε, η φιλία σας με τον Ελληνισμό και η στήριξή σας στην Ελληνική Δημοκρατία είναι γνωστές σε όλους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε απλώσει το χέρι σας πέρα ​​από τα σύνορα της Ελλάδας, για να προσκαλέσετε τους καλύτερους του κόσμου, και να προσφέρετε τα καλύτερα της πατρίδας μας.

Μαζί, μας κάνετε όλους αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα πιο φωτεινό αύριο. Η Ελλάδα, η πηγή των δημοκρατικών αξιών και του Δυτικού Πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα στον κόσμο για ελευθερία και αυτοδιάθεση για όλους.

Σας ευχαριστούμε όλους και για την σθεναρή υποστήριξη της δικαιοσύνης, και ιδιαίτερα για την ελευθερία της καθαρά πνευματικής αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Θεός να σας ευλογεί και τους δύο, κύριε Πρόεδρε και κύριε Πρωθυπουργέ, τις Πρώτες Κυρίες, και τις οικογένειές σας, με υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και δύναμη.

Και είθε ο Δημιουργός μας να ευλογεί την πορεία των ανθρωπίνων γεγονότων που περνάμε τώρα στον κόσμο, έτσι ώστε η ζωή μας, η ελευθερία μας και η επιδίωξή μας για ευτυχία, να θωρακίζονται πάντα από τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας – το δώρο της Ελλάδος στον κόσμο , και την έμπνευση του Αμερικανικού Ονείρου.

Ζήτω Ἀμερική! Ζήτω τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος!

Χριστὸς Ἀνέστη!

Φωτογραφίες: Dimitrios S. Panagos

Διαβάστε ακόμα