Όταν το Πατριαρχείο Μόσχας καταδίκαζε τον πόλεμο και επεδίωκε την ειρήνη

Του Ιωάννου Π. Μπουγά, Θεολόγου

Το Μάϊο του 1961 το Πατριαρχείο της Μόσχας αποστέλλει, δια του Πρόεδρου του Τμήματος Σχέσεων Ξένων Εκκλησιών Επισκόπου Νικόδημου, επιστολή στον τότε Επίσκοπο Θαυμακού Χρυσόστομο Θέμελη, μετέπειτα Μητροπολίτη Μεσσηνίας,επιστολή, με την οποία τον προσκαλεί να συμμετάσχει στο Πανχριστιανικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 13-16 Ιουνίου 1961 με θέμα την επί γης ειρήνη.Παραλλήλως τον προσκαλεί να επισκεφθεί στη Μόσχα τον ίδιο και την Εκκλησία της Μόσχας καινα φιλοξενηθεί από αυτόν.

Το σημαντικό όμως που διατρανώνει αυτή η επιστολή είναι ότι η Εκκλησία της Ρωσίας τότε, υπήκοη στο χριστιανικό μήνυμα της ειρήνης του κόσμου,προωθεί αυτό και τονίζει εμφαντικά ότι πρέπει οι Ορθόδοξες Εκκλησίες να συμβάλλουν ενεργά στην αποτροπή ενός νέου φοβερού πολέμου μετά τον καταστροφικό Β’ παγκόσμιο πόλεμο

Σήμερα, που ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλοςχρησιμοποιείκοσμικάκριτήρια καιόχι εκκλησιαστικά ευλογώντας την απάνθρωπη πολεμική εισβολή του Προέδρου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου θυσιάζονται στο βωμό ενός ιδεολογικούπανσλαβικούεπεκτατισμούαθώοι άνθρωποι,τεκμηριώνεται από αυτήν την επιστολή ότι οι Ηγέτες της Εκκλησίας της Ρωσίας δεν σέβονται την ιστορία της και τις προσπάθειες των προκατόχων τους να αποφύγουν κάθε πολεμική σύρραξη καινα αγωνιστούν για την ειρήνη.

Λύση για το τέλος του ανελέητου πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι τονίζει το 1961 η Εκκλησία της Ρωσίας χωρίς προαπαιτούμενα και ηγεμονικές βλέψεις: να συμμετάσχει ενεργά, όπως και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αυτόν τον μέγα και ιερό σκοπό της ειρήνης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Πατριαρχείο Μόσχας

Ιερά Σύνοδος Ορθοδόξου Εκκλησίας Ρωσίας

Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων

Αρ. Πρωτ. 446

Εν Μόσχα τη 13 Μαΐου 1961

Θεοφιλέστατον

Επίσκοπο Θαυμακού

Κ. Χρυσόστομο

Αθήναι

Θεοφιλέστατε Δέσποτα,

Είναι για μένα μεγάλη ευχαρίστηση να σας γράψω αυτή την επιστολή, που μου δίνει την ευκαιρία να σας χαιρετήσω μιάν ακόμη φορά.

Θυμάμαι πολύ συχνά τις συνομιλίες μας πάνω στο ζωτικό πρόβλημα της επί γης ειρήνης.

Πιθανώς να γνωρίζετε για το Πανχριστιανικό Συνέδριο για την ειρήνη που θα γίνει στην Πράγα στις 13 με 18 Ιουνίου 1961.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα συμμετάσχει ενεργά, όπως και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αυτόν τον μέγα και ιερό σκοπό της ειρήνης.

Εμείς καλούμε όλους τους ηγέτες των άλλων Εκκλησιών να συμβάλλουν στον κοινό σκοπό της προστασίας της ανθρωπότητας από την απειλή ενός νέου τρομερού πολέμου.

Εάν προτίθεστε να παρακολουθήσετε το συνέδριο θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και να σας προσκαλέσω, όπως καθ’ οδόν για την Πράγα να επισκεφθείτε τη Μόσχα ως προσκεκλημένος μας, από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου 1961.Προκειμένου να διευκολύνουμε το ταξίδι σας, θα κάνουμε μια κράτηση για εσάς σε μία πτήση της Aeroflot από το Κάιρο στη Μόσχα την 1η ή 2η Ιουνίου. Έτσι θα σας παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται για την πτήση σας από το Κάιρο στη Μόσχα και στη συνέχεια στην Πράγα, και τέλος πίσω στην χώρα σας.

Με εν Χριστώ αγάπη

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Σχέσεων Ξένων Εκκλησιών του Πατριαρχείου της Μόσχας

Επίσκοπος Νικόδημος». (Επιστολή ευρισκόμενη στο Αρχείο του Μητροπολίτου Μεσσηνίας (1945-2007) Χρυσοστόμου Θέμελη).

Διαβάστε ακόμα