Πανήγυρις Πολιούχου Μυτιλήνης Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη -μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων- τελέστηκε η πανήγυρις της ανάμνησης τοῦ θαύματος που επετέλεσε ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος καθώς το 1832 διέσωσε την πόλη της Μυτιλήνης και ολόκληρο το νησί της Λέσβου,απότην θανατηφόρο ασθένεια της πανώλης. Έκτοτε ο Άγιος θεωρήθηκε Πολιούχος ολοκλήρου του νησιού μας.

Το Σάββατο 14 ΜαΐουστονΙερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, εκεί όπου φυλάσσονται το άφθαρτο σκήνωμα και η Τιμία Κάρα Του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρας,ο οποίος επισκέφθηκε το νησί μας ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για να συμμετάσχει μαζί με συνοδεία ομογενών από την Πόλη, στο 1ο Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης του Δήμου Μυτιλήνης, με την ονομασία «ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ». Συγχοροστάτησε μαζί με τον Ποιμενάρχη μας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο τέλος του Εσπερινού αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τους δύο Αρχιερείς πρόσφερε  δώρα τιμής και αγάπης, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνιών, στον Πρωτοπρ. π. Κων/νο Βαρθολομαίο Ιερατικό Προϊστάμενο της Κοινότητος του Νεοχωρίου, καθώς και στον Πρόεδρο της Κοινότητος Άρχοντα Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Εκ. Παντελεήμονα Βίγκαοι οποίοι εκπροσωπούσαν την γενέτειρα του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, το Νεοχώρι (Νιχώρι) της Κωνσταντινούπολης.

Την επομένη Κυριακή 15Μαΐου πραγματοποιήθηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μεπροεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα και με τη συμμετοχή των άλλων δύο προαναφερθέντων Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου καί Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, τωνΑρχών του τόπου καιπλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη λιτανεία τουιερού σκηνώματος τουΑγίου, της Τιμίας Κάρας Του καιτεμαχίου του αιματοβαμμένου πουκαμίσουτου στους κεντρικούς δρόμους τῆς πόλεως.

Στην προκυμαία της πόλεωςμετά από την καθιερωμένη δέηση και τον σύντομο χαιρετισμό του Ποιμενάρχου μας και τις σχετικές ευχαριστίες, ο Σεβασμιώτατος Κυδωνιών έκλεισε την όλη πανήγυρη απευθύνοντας λόγια αγάπης στον πιστό λαό της Μυτιλήνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε ακόμα