Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τους Προϊσταμένους των Ναών της Αρχιεπισκοπής

«Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για αυτόν τον τόπο», τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε με τους προϊσταμένους των Ιερών Ναών της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο έναρξης του Επιμορφωτικού Προγράμματος με θέμα: «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α..

Τον αγιασμό για την έναρξη του προγράμματος τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης με τον Αρχιδιάκονο π. Ιωάννη Μπούτση.

Στην συνέχεια ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναφέρθηκε στο όραμα του Μακαριωτάτου και συγκεκριμένα σε όσα υλοποιούνται από το Ίδρυμα και αφορούν την ποιμαντική των ποιμένων προς όφελος των ιερέων, των ενοριτών και εν γένει της Εκκλησίας μας. Τόνισε δε τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη σε Ενορίες και τις Δομές της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για την ανάπτυξή τους και σε άλλες Ενορίες και ποιμαντικές δράσεις.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ι.Π.Ε. και στο ποιμαντικό και πνευματικό έργο των ιερέων των Ενοριών. Μίλησε για τις δυνατότητες, αλλά και για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα εφόδια που αποκτούν μέσα από τα πιστοποιημένα προγράμματα του Ι.Π.Ε.. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία από την προβολή του ντοκιμαντέρ “Island of outcasts” το 1989, από το BBC με σκηνές από το ψυχιατρείο της Λέρου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., αλλά και τη στήριξη του προς τους ανθρώπους του ψυχιατρείου, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να επανενταχθούν στην κοινωνία χάρη στο έργο του.

Σημείωσε, ότι η Εκκλησία πρέπει να αγκαλιάζει το πρόβλημα τονίζοντας ότι χρειάζεται η φώτιση του Κυρίου για να γίνει το ποιμαντικό έργο. Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και αναφέρθηκε στην Ριζάρειο Σχολή και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών που θέλουν να γίνουν κληρικοί, καθώς και στους αρχικούς σκοπούς ίδρυσης της Σχολής. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις ανώτερες εκκλησιαστικές σχολές και έκανε λόγο για το εφημεριακό «πρόβλημα», σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια ώστε κάθε θέση ιερέα να είναι οργανική. «Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «αγωνιζόμαστε να γίνουμε ανεξάρτητοι και να είμαστε αυτάρκεις». Παράλληλα, επεσήμανε, ότι «τα προβλήματα γίνονται κάθε μέρα και περισσότερα. Η Εκκλησία είναι η εγγύηση. Είναι η υπόσχεση. Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για αυτόν τον τόπο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «όλα είναι Εκκλησία. Δεν είναι μόνο το χτύπημα της καμπάνας. Δεν είναι μόνο το κήρυγμα. Είναι και η υποδοχή του οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν έχουμε δικαίωμα να βγάλουμε από την πόρτα της Εκκλησίας κανέναν. Όποιος κι αν είναι» κατέληξε ο Μακαριώτατος.  

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν τίτλο: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. – Καταστατικός Χάρτης – Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία», «Διοίκηση ενορίας», «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», «Δραστηριότητες Ι. Ναού», «Οικονομικά Ι. Ναού», «Ψηφιακή συμβολή», «Αρχείο Ι. Ναού». Μέχρι τώρα στο νέο πρόγραμμα έχουν δημιουργηθεί 67 Τμήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια (Μητροπόλεις Εκκλησίας της Ελλάδος, Ι. Μητροπόλεις Εκκλησίας της Κρήτης και Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου).

Τέλος, οι παριστάμενοι ιερείς ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων Ενοριακών Ναών», που υλοποιεί το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και έχει σκοπό την ψηφιοποίηση, διάδοση και ανάδειξη του αρχειακού και κειμηλιακού πλούτου των ενοριών και της Εκκλησίας μας εν γένει.

 Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο» υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Φωτο: Γιώργος Φερδής

Διαβάστε ακόμα