Τα Ι. Λείψανα των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου για πρώτη φορά στην Βουλγαρία

Σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλάβων και ισαποστόλων, στην Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Η υποδοχή των ιερών λειψάνων έγινε από τον εκπρόσωπο του Πατριάρχου Βουλγαρίας επίσκοπο Λευκουπόλεως κ. Πολύκαρπο και ακολούθησε λιτανεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης έως τον καθεδρικό ιερό ναό της Αγίας Κυριακής.

Παρόντες στην λαμπρή υποδοχή ήταν ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ και η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, η δήμαρχος της Σόφιας Ιορντάνκα Φαντίκοβα, οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Σερβίας, και πλήθος κόσμου, οι οποίοι με έκδηλη χαρά ανέμεναν την έλευση των ιερών λειψάνων.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τον λαό της Βουλγαρίας, καθώς για πρώτη φορά έρχονται λείψανα των δύο μεγάλων Αγίων στην χώρα για προσκύνημα.

Στο τέλος της εκκλησιαστικής υποδοχής ο Επίσκοπος Λευκουπόλεως ανέγνωσε μήνυμα του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, στο οποίο μίλησε για την σημασία της ελεύσεως των ιερών λειψάνων στην Βουλγαρία και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίο για την αποδοχή της πρόσκλησης και την μεταφορά των ιερών λειψάνων των Αγίων.

Μεταξύ άλλων, το μήνυμα του Πατριάρχου κ. Νεοφύτου έλεγε τα εξής: «Ας δοξάσουμε τους αγίους αδελφούς της Θεσσαλονίκης, γιατί ο λαός μας ήταν στο σκοτάδι, και εκείνοι αναπτέρωσαν τη χώρα μας και φώτισαν τον λαό μας με θείες γραφές! Χάρη σε αυτούς, η Βουλγαρία είναι και θα είναι χώρα του πνεύματος, γιατί από την αρχή των Σλάβων αδελφών, μέσω των μαθητών τους και μέχρι σήμερα, το έργο τους συνεχίζεται από πολύτιμους ανθρώπους, που με χαρά διατηρούν το φως της παιδείας και του πολιτισμού».

Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ράντεβ, ο οποίος αναφέρθηκε στον συμβολισμό που έχει η έλευση των ιερών λειψάνων για πρώτη φορά από το Άγιο Όρος στη Βουλγαρία και ευχαρίστησε προσωπικά τον καθηγούμενο της Ι.Μ. Εσφιγμένου για το «ανεκτίμητο δώρο που μας προσφέρατε», όπως χαρακτηριστικά είπε, για την μεταφορά των ιερών λειψάνων.

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, είπε πως «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος έφεραν πνευματική επανάσταση με την δημιουργία σλαβικού αλφάβητου. Βοήθησαν στην διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου στην γλώσσα του απλού λαού. Έτσι το ευαγγελικό μήνυμα μπόρεσε ευκολότερα να γίνει κατανοητό, φωτίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων βιωματικά. Η αλήθεια του Ευαγγελίου είναι κοινό κτήμα όλων, ανεξαρτήτως γλώσσας».

Το παλλαϊκό προσκύνημα των ιερών λειψάνων των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 25 Μαΐου, προς ευλογία του βουλγαρικού λαού.

Η 24η Μαΐου είναι αργία για την Βουλγαρία, προς τιμήν των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που θεωρούνται άγιοι των γραμμάτων και προστάτες των μαθητών και σπουδαστών και γενικά των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιοι ήταν μαθητές του Οικουμενικού Πατριάρχη Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, ο οποίος τους απέστειλε στα σλαβικά έθνη. Μετά την κοίμηση των αγίων, πλήθος μαθητών τους συνέχισε το έργο τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα