Αυστραλίας: “Ευρισκόμενοι στην καρδιά του θορύβου του κόσμου, να ακούσουμε την παρουσία του άλλου»

«Η πνευματική ζωή στις διάφορες εποχές παρουσιάζει μιαεναλλαγήκαιμιαευελιξία, ανάλογαμε τις σωτηριολογικέςανάγκες των ανθρώπωνκαι τασυναφειακά χρονικά δεδομένα. Παλαιότερα ήταν πολύ φυσιολογική και διαδεδομένη ηακραία καταπόνηση του σώματος […] Σήμερα, όμως, ο κόσμος έχειανάγκηαπό μιαάλλη μορφή νεκρώσεως. Χρειαζόμαστε τηναπελευθέρωσηαπό τα σύγχρονα διεγερτικά, πουείναιη ταχύτητα της ενημερώσεως, οεκμηδενισμός των αποστάσεων, ο θορυβώδης τρόπος ζωήςκαιτοάγχοςγιατηναπόκτηση των υλικώναγαθών. Άσκηση, επομένως, θαήταν σήμερα ηεπιβαλλόμενηανάπαυσηκαιη πειθαρχία της ηρεμίαςκαι της σιωπής. Γιανα μπορέσουμε έτσι, ευρισκόμενοιστην καρδιά του θορύβου του κόσμου τούτου, ναακούσουμετην παρουσία τουάλλου».

Τα παραπάνω τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά την προσφώνησή του προ της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του Διακόνου κ. Ειρηναίου Κόϊκα, η οποία τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Χόμπαρτ της Τασμανίας,τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου.Η ημέρα αυτή ήταν πολλαπλώς χαρμόσυνη για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της πρωτεύουσας της Τασμανίας, το οποίο είχε την ευκαιρία να συνεορτάσει με τον Ποιμενάρχη του τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Εκτός από τη χειροτονία του π. Ειρηναίου, ο οποίος εφεξής θα διακονεί την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Χόμπαρτ, κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος τέλεσε τη χειροθεσία, σε Πνευματικό, του εφημερίου της Ενορίας Αγίας Τριάδος, π. ΔημητρίουΚατσή, και τη χειροθεσία, σε Αναγνώστη, του κ. ΣτεφάνουΠαπασταμάτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, ο οποίος ιερούργησε πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπου Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, μίλησε καταλλήλως για την εορτή της ημέρας, ενώ συμβούλεψε τον νέο Πρεσβύτερο να προσπαθήσει να αισθανθεί την παρουσία του πλησίον μέσα από τη δική του σιωπή και ηρεμία. Τον παρακάλεσε, επίσης, να μην αποκλίνει από τη χριστοκεντρική ιερατική διακονία, διατηρώντας πάντοτε ως πρότυπό του τον Χριστό, για την πολλή αγάπη με την οποία περιέβαλε τους ανθρώπους. 

Αναγνωρίζοντας στοννέο Πρεσβύτερο ότι διαθέτει πολλά εκκλησιαστικά χαρίσματα και ποιμαντικά τάλαντα, του τόνισε ωστόσο πως λαμβάνει το χάρισμα της ιερωσύνης σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή, κατά οποία η Εκκλησία μαςπολεμάται με μεγάλη σπουδή, όχι μόνο από τους φανερούς εχθρούς της πίστεώς μας, αλλά και από ανθρώπους που φέρουν τοόνομα του χριστιανού, όμως παραγνωρίζουν τον λόγο τουΧριστούκαιτοπνεύμα τουΕυαγγελίου. «Μη θεωρήσεις, επομένως, ότιη πορεία σου θα είναι περιπατητική και ρεμβώδης», επισήμανεκαι προσέθεσε: «Θααντιμετωπίσειςεχθρούς της Εκκλησίαςέσωθενκαιέξωθεν, που θα θέλουν ναεπιβάλουν τη δική τους διδασκαλία, τα δικά τους “πιστεύω” και τη δική τους προσέγγιση σταεκκλησιαστικά ζητήματα».

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τον χειροτονούμενο να μην πτοηθεί και να πορευθεί με βεβαιότητα, πίστη, αγάπη και πολλή σιγή, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα τον συνοδεύουν και οιευχές τουπολιούΓέροντοςΑρχιεπισκόπουπρώην Κρήτης Ειρηναίου, τουοποίου τοόνομα φέρει.«Να παραδειγματίζεσαι από τη σιωπή και την υπομονή τουΑρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Η προσευχητική καιειρηναίαύπαρξή του νααποτελεί πυξίδα της ιερατικής σου διακονίας», του επισήμανε. Κλείνοντας δε, υπενθύμισε στον π. Ειρηναίο ότι θα έχει συμπαραστάτη στον ποιμαντικό του αγώνα τον Θεοφιλέστατο κ. Βαρθολομαίο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Τασμανίας, καθώς επίσης τον τοπικό κλήρο και τους πιστούς της Ενορίας Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι με μεγάλη χαρά καιενθουσιασμόυποδέχθηκαν την αναγγελία τοποθέτησης του νέου εφημερίου τους, δηλώνοντας έτοιμοι να τον περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη.

Σημειώνεται ότι μετά από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας συμμετείχε μαζί με τους Επισκόπους, τους κληρικούς και τους πιστούς στο Ελληνικό Πανηγύρι που διοργανώνει η Ενορία της Αγίας Τριάδος.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin