Εκτελέσθηκε ο θανατοποινίτης Αντώνιος στην Αριζόνα

Εκτελέστηκε ο Ελληνορθόδοξος θανατοποινίτης, Φρανκ Ατγουντ (Frank Atwood), ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1984 για τη δολοφονία ενός κοριτσιού. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση στην πολιτεία από τότε που οι αξιωματούχοι άρχισαν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή τον Μάιο μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια παύσης.

Ο Ατγουντ, ο οποίος βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος πριν από περίπου δύο δεκαετίες, υποβλήθηκε σε θανατηφόρο ένεση στις κρατικές φυλακές στη Φλόρενς της Αριζόνα, για τη δολοφονία της 8χρονης Βίκι Χόσκινσον (Vicki Hoskinson).

Σημειώνεται ότι, ο Ατγουντ δήλωνε αθώος μέχρι σήμερα.

Τον περασμένο μήνα, ο Ατγουντ αρνήθηκε να επιλέξει μεταξύ θανατηφόρου ένεσης και θαλάμου αερίων και έτσι, βάσει νόμου της πολιτείας, θα υποβληθεί στο πρώτο.

Παρόλο που δεν επέλεξε τον θάλαμο αερίων, ο Ατγουντ προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίων των εκτελέσεων με αέρια που εφαρμόζει η πολιτεία της Αριζόνας.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ο πελάτης τους έχει δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ των νόμιμων μεθόδων εκτέλεσης και πρότειναν στην πολιτεία να αλλάξει το υδροκυάνιο σε άζωτο, επειδή το άζωτο θα προκαλούσε «ανώδυνο θάνατο». Οι εισαγγελείς της Αριζόνα υποστηρίζουν ότι οι εκτελέσεις με άζωτο δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένες.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Ατγουντ η χρήση υδροκυανίου – το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για την εξόντωση Εβραίων στο Άουσβιτς – είναι αντισυνταγματική και δημιουργεί δυσβάσταχτα επίπεδα πόνου κατά την εκτέλεση.

sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα