Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην εν Κύπρω Εξαρχία του Θρόνου

Την Κυριακή, 19η Ιουνίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ εχοροστάτησεκατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στονΙερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Λευκωσίας της Εξαρχίας του ΠρεσβυγενούςΠατριαρχείου στην Κύπρο, συμπροσευχομένου του Θεοφιλ. Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Εξάρχου εν Κύπρω.

Κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Μακαριώτατοςεκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην μεγάλη εορτή Πάντων των Αγίων με την οποία σημαίνεται και ο τερματισμός της περιόδου του Πεντηκοσταρίου. Ακόμη, τόνισε την Αποστολική Παρακαταθήκη και την ιδιαίτερη ευθύνη της «εν Αγίω Πνεύματι πορείας και μαθητείας που φέρει η ΔευτερόθρονηΕκκλησία του Αγίου Μάρκου προς τον κόσμο των αφρικανικών φυλών, σύμφωνα με την Κυριακή Εντολή “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” στην Ήπειρο του Μέλλοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στις εμπειρίες που απεκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρούσα της Τανζανίας,ενώανακοίνωσε τα επικείμενα ταξίδια του στις χώρες της Μαδαγασκάρης και της Ρουάντα. Τέλος, εξέφρασε την χαρά του επειδή βρίσκεται και πάλι στην Αγιοτόκο Κύπρο, η οποία στέκεται ακοίμητος αρωγός και συνοδοιπόρος στο επίπονο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του Πατριαρχείου στην πολύπαθη Αφρική.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίαςη ΑΘΜαπένειμε Πατριαρχικά Οφφίκια σε δυο διακεκριμένους Κύπριους νομικούςγια την ολόθυμη προσφορά τους στην Αλεξανδρινή Εκκλησία, υπερθεματίζοντας την σπουδαιότητα της εμπράκτου συμβολής όλων των Αρχόντων του Θρόνου προς Αυτήν. Ειδικότερα, ανεβιβασε τον Άρχοντα ΔικαιοφύλακαΕντιμολογιώτατοκ. Κωνσταντίνο Τσιρίδησε Μέγα Άρχοντα, ενώ περιεκόσμησε με το οφφίκιοτης Αρχοντίσσης Νομοφύλακος στην Ερίτιμοκα. Φωτεινή Τσιρίδη, Βουλευτή Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι στην Λειτουργική Προσευχήκαι την παρατεθείσα κατόπιν δεξίωση παρέστησαν ο ΕνδοξώτατοςΥποστράτηγος κ. Παναγιώτης Παντελίδης, ο Υπαρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας κ. Χρήστος Μαυρής.ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης κ. Στυλιανός Τίτανας κ.α. επίσημοι.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin