Έκδοση της Αποστολικής Διακονίας για την Πατριαρχική Επίσκεψη στη Στοκχόλμη

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας παρουσιάζει και παράλληλα παραδίδει στο ποίμνιό της και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα εκκλησιαστικά και ιστορικά δρώμενα, μία νέα δίγλωσση έκδοσή της, στην ελληνική και την αγγλική, με τίτλο, “Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος καί ἡ 50ετηρίς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σουηδίας”, η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, στη Στοκχόλμη, το 2019, με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από της ιδρύσεως της επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα, με την έκδοση Ιδρυτικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου.

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας, δια του Ποιμενάρχου της Σεβ. κ. Κλεόπα, εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες της προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,και τους άξιους συνεργάτες του, με την συναντίληψη και έμπρακτη αγάπη των οποίων έγινε η παρούσα έκδοση, ως μία συνέχεια της μέχρι σήμερα συνεργασίας για λειτουργικές, θεολογικές και παιδικές εκδόσεις, στην ελληνική, αγγλική καισουηδική γλώσσα, με σκοπό τον καταρτισμό και την πνευματική οικοδομή των χριστιανών μας και κάθε ενδιαφερομένου για την Ορθόδοξη πίστη.

Η νέα αυτή έκδοση, η οποία χωρίζεται σε επτά ενότητες, ξεκινά με το χρονικό της Πατριαρχικής επισκέψεως, στη συνέχεια παρουσιάζονται οι προσκλήσεις του Μητροπολίτου Σουηδίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως και της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας.

Στη συνέχεια, καταγράφονται οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, στην πρώτη κληρικολαϊκή σύναξη, στο ελληνικό σχολείο της Στοκχόλμης, στο παρατεθέν δείπνο προς τιμήν των εθελοντών, κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στα εγκαίνια του μουσείου ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς, εντός των εγκαταστάσεων του καθεδρικού ναού Στοκχόλμης, στον καθεδρικό ναό αγίου Εφραίμ των Συροϊακωβιτών, κατά το επίσημο γεύμα και την κληρικολαϊκή συνέλευση της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίαςστην Ουψάλα, καθώς και ο χαιρετισμός του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου στο δείπνο των εθελοντών.

Ακολουθούν, κατά περίσταση, οι προσφωνήσεις του Μητροπολίτου Σουηδίας στην επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου στο αεροδρόμιο, στην κληρικολαϊκή σύναξη της Ι. Μητροπόλεως, στο δείπνο προς τιμήν των εθελοντών, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και στο γεύμα που ακολούθησε.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται οι χαιρετισμοί των Εξοχ. Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου, του Λουθηρανού Επισκόπου κ. JohanDalman του Strängnäs, του Συροϊακωβίτου Αρχιεπισκόπου κ. Βενιαμίν, του Προέδρου της Διασκέψεως Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του Επιτ. Προξένου της Ελλάδος στην Ισλανδία, ενώ καταγράφονται οι χαιρετισμοί εκπροσώπων του ιερού κλήρου, μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό χώρο, συλλόγων και τοπικών φορέων.

Στην τέταρτη και πέμπτη ενότητα της εκδόσεως παρουσιάζονται οι επιστολές, τα δελτία τύπου και οι αναφορές στον τύπο για την Πατριαρχική επίσκεψη στη Στοκχόλμη, ενώ η έκτη ενότητα με τον τίτλο: “ευγνωμοσύνης ένεκα”, καταγράφει τις ευχαριστίες του Μητροπολίτου Σουηδίας σε όσους συμμετείχαν και συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση των εορτασμών και της Πατριαρχικής επισκέψεως.

Το λεύκωμα, το οποίο επεμελήθη προσωπικώς ο Μητροπολίτης Κλεόπας, κλείνει με την παράθεση φωτογραφικού υλικού μέσα από φωτοστιγμές, που ο φακός συνέλαβε και παραδίδει στον ιστορικό του μέλλοντος, για την καταγραφή και αξιολόγηση των γεγονότων στους επιγενομένους.

Από τη σύντομη αναφορά στη νέα αυτή έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας από τον Εκκλησιαστικό Οργανισμό της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από την πρώτη ματιά το πατρικό ενδιαφέρον του πρωτευθύνου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, για τις ανά τον κόσμο επαρχίες της Μητρός Εκκλησίας, στις οποίες εντάσσεται και η εξαρχία των βορείων χωρών.

Γίνεται, επίσης, αντιληπτή η ποιμαντική ευθύνη και αγωνία του από οκταετίας εγκατασταθέντος Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα. Μία από τις πτυχές της αρχιερατικής του διακονίας είναι και η επιτυχής διοργάνωση, για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια ζωής και παρουσίας της Ι. Μητροπόλεως, της πρώτης κληρικολαϊκής συνάξεως, με εκπροσώπους -κληρικούς και λαϊκούς- από τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν πνευματικά την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας.

Επίσης, διαφαίνεται η αγαθή διάθεση για συνεργασία και διάλογο με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες και εν προκειμένω μετά της Λουθηρανικής Εκκλησίας, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των Συροϊακωβιτών, καθώς και με το Βασίλειο της Σουηδίας, το κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό της χώρας, οι οποίοι επέδειξαν εμπράκτως τα αισθήματα σεβασμού και τιμής στην παγκοσμίου ακτινοβολίας προσωπικότητα της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας.

Δεν πρέπει, όμως, από τον αναγνώστη να διαφεύγει αυτό που τονίζεται σε όλες σχεδόν τις ομιλίες της Πατριαρχικής επισκέψεως, ως συστατικό στοιχείο της ζωής της ιεραποστολικής αυτής επαρχίας, “ο εθελοντισμός”, ο οποίος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά και τη βακτηρία του ποιμαντικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το εν λόγω λεύκωμα από τον καθεδρικό ναό αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, από τον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, ή να το παραγγείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Διαβάστε ακόμα