Εκοιμήθη ο Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Πέττας

Αναχώρησε για την θριαμβεύουσα Εκκλησία σε ηλικία 90 ετών ο Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Πέττας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του η ευλάβεια, η ευγένεια και η ταπεινότητα του, που σημάδεψαν ανεξίτηλα όλη την ιεροψαλτική του πορεία και περισσότερο το αναλόγιο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, το οποίο διακόνησε 24 συναπτά έτη.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Πάτρα και  υπήρξε μαθητής των κορυφαίων μουσικοδιδάσκαλων της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής Δημητρίου Μήτρου, Αθανασίου Καραμάνη και του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Κων/νου Πρίγγου.

Διετέλεσε Πρωτοψάλτης σε διαφόρους ναούς  της Πάτρας τα έτη 1953-1958. Υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης στο ναό Αγ. Βασιλείου Πειραιώς την περίοδο 1960-1961. Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό  Ναό του Αγίου Αχιλλείου Λαρίσης την περίοδο 1961-1963. Την περίοδο 1963-1991 υπηρέτησε σε διαφόρους ναούς των Αθηνών και του Πειραιώς, ως Πρωτοψάλτης. Το έτος 1992 κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Καλλινίκου, ανέλαβε Πρωτοψάλτης και την χοράρχης στον Καθεδρικό  Ναό της Αγ. Τριάδος του Πειραιώς μέχρι το 2016 που αποσύρθηκε.

Το συγγραφικό έργο του μακαριστού Αθανασίου Πέττα, καρπός της μακράς και λαμπράς διακονίας του στο Αναλόγιο, είναι τεράστιο, αποτελούμενο, κατά το πλείστον, εκ χειρογράφων. 

Διαβάστε ακόμα