Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Την μνήμη του αγίου και ιαματικού Παντελεήμονος πανηγύρισε με μεγαλοπρέπεια την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 ο ομώνυμος περικαλλής Ιερός Ναός που βρίσκεται στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον άγιο Παντελεήμονα και στο ότι από άνθρωπος έγινε Χριστιανός και άγιος Μεγαλομάρτυς.

Στη συνέχεια ανέπτυξε με λίγα λόγια τί είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό και είχε το κατ’ εικόνα και το καθ’ ομοίωσιν. Το κατ’ εικόνα είναι το νοερό και το αυτεξούσιο, δηλαδή με το νου του αυτεξουσίως να οδηγηθεί προς τον Θεό και να φθάσει στο καθ’ ομοίωση, να γίνει κατά χάρη Θεός.

Αυτό έχει υπ’ όψιν του ο Προφήτης Δαυίδ που γράφει: «τὶ ἐστίν ἄνθρωπος ὅτι μιμνήσκη αὐτόν; ἤ υἱὸς ἀνθρώπου ὅτι ἐπισκέπτη αὐτοῦ; ἡλάττωσας αὐτόν βραχύ τί παρ’ ἀγγέλους, δόξῇ καὶ τιμῇ ἐστεφάνωσας αὐτὸν καὶ κατέστησας αὐτὸν ἐπί τὰ ἔργα τῶν χειρῶν σου».

Όμως ο άνθρωπος επαναστάτησε εναντίον του Θεού και έχασε το καθ’ ομοίωσιν, ενώ το κατ’ εικόνα αμαυρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι ο νους σκοτίσθηκε, παρέμεινε ανενέργητος και το φυσικό θέλημα του ανθρώπου στον Θεό, ως όρεξη της φύσεως, έγινε γνωμικό θέλημα.

Ο Χριστός με την ενανθρώπησή Του αναδημιούργησε τον άνθρωπο ώστε το νοερό της ψυχής να φωτισθεί και αυτεξουσίως να οδηγείται στον Θεό, οπότε να γίνει η ατρεψία του γνωμικού θελήματος και να λειτουργεί ως φυσικό θέλημα. Αυτό σημαίνει την πορεία του ανθρώπου προς την αγιότητα. Είναι χαρακτηριστικός ο ορισμός περί ανθρώπου, του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ότι ο άνθρωπος «ζῶον (ὄν ποὺ ἕχει ζωή) ἐνταῦθα οἰκονομούμενον καὶ ἀλλαχοῦ μεθιστάμενον καὶ πέρας τοῦ μυστηρίου τῇ πρὸς Θεὸν νεύσει θεούμενον».

Κατέληξε ότι, όπως ο άγιος Παντελεήμονας από άνθρωπος έγινε Χριστιανός, το ίδιο καλούμαστε και εμείς να κάνουμε. Αυτό γίνεται μέσα στην Εκκλησία και αυτό μας δείχνει η Εκκλησία με την καθημερινή παρουσίαση των αγίων.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Αντιδήμαρχοι και πλήθος πιστών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα