Η Νέα Κούταλη Λήμνου εόρτασε την Αγία Μαρίνα

         Με εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η ετήσια μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην ιστορική και ακριτική Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού, ιδιαιτέρως με αφορμή την εκατονταετηρίδα μνήμης των θλιβερών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής, ήταν ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης στην προσφυγική Κοινότητα της Νέας Κούταλης.

         Το εσπέρας του Σαββάτου, 16 Ιουλίου 2022, τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον περικαλλή Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης Νέας Κούταλης, στον οποίο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ενώ συγχοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κ. Ιερόθεος.

         Προ της ενάρξεως του Εσπερινού, ο ιερός κλήρος, οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και ο ευσεβής λαός υπεδέχθησαν, στα προπύλαια του Ναού, απότμημα από το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο της αθληφόρου Αγίας Μαρίνης, το οποίο παρέλαβε ο προεξάρχων Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

         Προ του τέλους του Εσπερινού, ο Σεβ. Λήμνου καλωσόρισε τον  φιλοξενούμενο Αρχιερέα και τον ευχαρίστησε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους για την πρόθυμη ανταπόκρισή του στην αδελφική πρόσκληση που του απηύθυνε. Κατόπιν αναφέρθηκε με φιλόφρονα λόγια στην πολυσχιδή προσωπικότητα και καρποφόρο και πολυετή εκκλησιαστική διακονία του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, και υπογράμμισε με αφορμή την προβολή της μαρτυρικής φυσιογνωμίας της Αγίας Μαρίνης, το μήνυμα που αιώνες τώρα εξαγγέλλει στον άνθρωπο η Εκκλησία και είναι αφενός μεν ο εορτασμός της τελικής κυριαρχίας της Ζωής, που ο Χριστός  προσφέρει, αφετέρου δε ο πανηγυρισμός της κατάργησης του θανάτου και η ακύρωση του φόβου και της απόγνωσης, όπως τα διεκήρυξε με παρρησία στη ζωή της η Αγία Μαρίνα και τα επικύρωσε με τους αγώνες και το αίμα του μαρτυρίου της. 

          Στη συνέχεια ο Σεβ. Λήμνου, αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, για τον σκοπό αυτό, αναφερόμενος στον πικρό ξεριζωμό και τον οδυνηρό εκπατρισμό χιλιάδων προσφύγων από τη γενέθλια γη τους, μεταξύ αυτών και των Κουταλιανών, οι οποίοι βρήκαν καταφυγή, αγάπη και παρηγορία στην φιλόξενη Λημνιακή γη και παρακάλεσε τον Ποιμενάρχη των αλησμόνητων πατρίδων, Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, να  απευθύνει λόγον αγάπης, πνευματικής οικοδομής και παρακλήσεως. 

Ο Σεβ. Προικοννήσου αφού ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη και την τοπική Κοινότητα για την πρόσκληση, μετέφερε κατ΄ αρχήν την αγάπη, την ευλογία και τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προσωπικώς, τόσο προς τον Σεβ. Λήμνου, τον Ιερό Κλήρο τον Λαό και τις Αρχές της Νήσου, όσο και προς τους απογόνους των προσφύγων της Κούταλης της Προποντίδος που ίδρυσαν στη Λήμνο τη Νέα Κούταλη.

Με πολύ συγκινητικά λόγια υπογράμμισε πως φέρει από το αλησμόνητο νησί της Προποντίδος μνήμες αγαθές, αλλά και πικρές, αναμεμιγμένες με αίμα και δάκρυα. Φέρει ευχές προγόνων που αναπαύονται γιά πάντα εκεί, την ευλογία του μεγάλου τέκνου της Κούταλης μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤ΄ του Κουταλιανού! Φέρει την αρχοντιά των σπουδαίων τέκνων της Κούταλης Ηγεμόνων της Μολδαβίας Κωνσταντίνου και Δημητρίου Καντεμίρ, του Εθνικού Ευεργέτου Βασιλείου Ζαχάρωφ και όλων εκείνων που εμεγάλυναν το όνομα της Κούταλης. Είπε ακόμη ότι φέρει στους Νεο-Κουταλιανούς ελπίδα, αισιοδοξία και όνειρο, καθώς τον τελευταίο λόγο στην Ιστορία τον έχει ο Χριστός, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης! Τέλος τους προέτρεψε να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων τους, στην αφοσίωσή τους στην Ορθόδοξη Πίστη, στη φιλογένεια και τον πατριωτισμό τους. Τους εκάλεσε ακόμη να να αγαπούν τον Σεβ. Ποιμενάρχη τους κ. Ιερόθεο και τους Ιερείς τους και να είναι αφοσιωμένα τέκνα της τοπικής Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η οποία και αυτή ανήκει στην ευλογημένη πνευματική οικογένεια του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Ακόμη ανέφερε ολίγα για την προσωπικότητα και το παράδειγμα της Αγίας Μαρίνας, η οποία, όπως ετόνισε χαρακτηριστικά, ήταν σε ηλικία μιας μαθήτριας της Γ΄ Γυμνασίου όταν εμαρτύρησε με πολλή γενναιότητα για τον Χριστό! Ετόνισε ακόμη ότι φέροντας τον τίτλο του Μητροπολίτου Προικοννήσου έχει το προνόμιο να συμπυκνώνει στον εαυτό του τη βίαια στερημένη των τέκνων της ιστορική αυτή Μητρόπολη του Θρόνου με την ιστορία της, την αρχοντιά της, τις περιπέτειές της, το δράμα της, αλλά και την αναφορά της ενώπιον του Θεού. Υπεσχέθη δε, μόλις οι περιστάσεις το επιτρέψουν, να ηγηθή προσκυνήματος στην παλαιά Κούταλη και εκεί να λειτουργήσουν μέσα στα ερείπια του Ναού της Παναγίας και να μνημονεύσουν τους κεκοιμημένους προγόνους.

         Το πρωί της Κυριακής, 17 Ιουλίου 2022, κατά την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου και συνιερουργούντος τού Σεβ. Λήμνου. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο άγιος Προικοννήσου και αναφέρθηκε στους Αγίους Πατέρες και τη διδασκαλία της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος και στη συνομίληκη της Αγ. Μαρίνας, Αγία Ευφημία που εκήρυσε θαυματουργικώς τον Τόμο των Ορθοδόξων Πατέρων και η οποία συνδέεται με τη Λήμνο, αφού το ιερό λείψανό της φιλοξενήθηκε στη Λήμνο για εκατό περίπου έτη. Εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι λειτούργησε με ιερά σκεύη που εδώρησε στο Ναό ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, καθώς και με παλαιό Ευαγγέλιο που έφεραν οι πατέρες από την παλαιά Κούταλη. Στο τέλος μάλιστα, ενώπιον των πιστών, οι δύο Ιεράρχες υπέγραψαν στο ιστορικό αυτό Ευαγγέλιο, εις ανάμνησιν του Συλλειτούργου. Πριν από την απόλυση της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Πατριάρχου Ανθίμου ΣΤ΄, των επίσης Κουταλιανών Αρχιερέων Προικοννήσου Νικοδήμου και Θεσσαλονίκης Γρηγορίου, των αδελφών Ηγεμόνων Καντεμίρ και ακόμη όλων των προσφύγων-θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και των πρωτοπόρων ιδρυτών της Νέας Κούταλης, καθώς και όλων των απ΄ αιώνος μέχρι σήμερα κεκοιμημένων μέσα στην Πίστη του Χριστού Κουταλιανών.

Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε και πάλι με θερμά λόγια τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου για τους εμπνευσμένους λόγους του που χάρισαν πολλή συγκίνηση σε όλο το εκκλησίασμα και στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία, για την όλη αγιαστική και ευλογητική παρουσία του και τον παρεκάλεσε νά μεταφέρη στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο τον βαθύτατο σεβασμό, την αφοσίωση και την υιϊκή αγάπη όλων. Του προσέφερε δε ως αναμνηστικό δώρο ένα χρυσοκέντητο πολύτιμο επιγονάτιο.

Τον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη προσεφώνησε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Νέας Κούταλης κ. Γεώργιος Κουντούρης, ευχαριστώντας εκ μέρους όλων των Κουταλιανών της Λήμνου και του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα. Τέλος, ο Σεβ. κ. Ιωσήφ κλείνοντας ανεκοίνωσε ότι σε ανάμνηση της επισκέψεώς του δωρίζει στον Ναό μία καμπάνα, ο ήχος της οποίας θα θυμίζει στο λαό όσα η αλησμόνητη Μητέρα Κούταλη έχει να πει στα παιδιά της.

Διαβάστε ακόμα