Η Βυζαντινή Ιερά Μονή Γαρδικίου Μεσσηνίας

Κοντά στο χωριό Άμφεια ή Γαρδίκι, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας, βρίσκεται η βυζαντινή Μονή Γαρδικίου, μνημείο που ξεχωρίζει για τον περίτεχνο Ναό του, αφιερωμένο στο Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου.

Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, την εποχή των Παλαιολόγων, ως ανδρική Μονή και το 1696 έγινε μετόχι της Μονής Βουλκάνου. Στην επανάσταση του 1821 ήταν ορμητήριο αγωνιστών. Μάλιστα είναι γνωστό ότι ο Παπαφλέσσας την χρησιμοποίησε ως στρατηγικό επιτελείο του, αλλά στους μετεπαναστατικούς χρόνους εγκαταλείφθηκε. Το 1957 ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Δασκαλάκης ανακατασκεύασε τα κελιά και τον πύργο της και μέχρι το 1977 λειτούργησε εδώ το άσυλο ανιάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Το 1977 το ίδρυμα μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις και λίγο αργότερα, το 1980, η Μονή μετατράπηκε σε γυναικεία αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Το καθολικό οικοδομήθηκε αρχικά τον 14ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε πιθανότατα κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1685-1715). Είναι μεγάλος σταυροειδής εγγεγραμμένος Ναός με μεγάλο δωδεκάπλευρο τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες. Ο τρούλος θεωρείται πραγματικό κομψοτέχνημα της μεταβυζαντινής θολοδομίας. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από λαξευτούς πωρόλιθους και σε ορισμένα σημεία τους ακολουθείται το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η ανάγλυφη διακόσμηση στα παράθυρα και στις θύρες του. Το εσωτερικό του Ναού αρχικά ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες, που σε μεταγενέστερη εποχή καλύφθηκαν με επιχρίσματα.

Η Ιερά Μονή παρέμεινε κλειστή για 20 και πλέον έτη μέχρι την ημέρα της Λειτουργικής επανέναρξης της το 2021 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και την μέριμνα του εφημερίου της κόμης του Γαρδικίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεοφυτου Σαχλά.

Διαβάστε ακόμα