Ο Μητροπολίτης Κορίνθου στον Ι. Ναό Αγ. Αναργύρων Καλαμακίου

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καλαμακίου λειτούργησε την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τον Ιερομόναχο π. Γεράσιμο Λάμπο και τους Διακόνους του π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας την Αποστολική περικοπή της ημέρας, αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο και στην δεύτερη Αποστολική περιοδεία Του κατά την διάρκεια της οποίας, από την Κόρινθο, συνέγραψε την προς Ρωμαίους Επιστολή Του, πιστεύοντας ότι η Εκκλησία της Ρώμης είχε επηρεαστεί από την ειδωλολατρία. Ο Απόστολος Πέτρος στην Β΄ Επιστολή Του γράφει: «ᾧ γάρ τις ἥττηται, τούτῳ καὶ δεδούλωται» (Β΄ Πετ. β΄, 19). Ο Χριστιανός έχει κίνδυνο να ηττηθεί από την αμαρτία, δηλαδή, την άρνηση να πράξει το θέλημα του Θεού. Εάν υποδουλωθεί από την αμαρτία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πράττει το θέλημα του Θεού, καθώς ή το θέλημα του Θεού θα πράττει και θα ζει ελεύθερος από την αμαρτία ή την αμαρτία θα πράττει υποδουλωμένος σε αυτή και θα την επαναλαμβάνει και θα αισθάνεται άνετα και ευχάριστα πράττοντάς την. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Απόστολος Παύλος επισημαίνει στους Ρωμαίους ότι με τον ερχομό του Χριστού ελευθερωθήκαμε από την αμαρτία, και το μόνο που οφείλουμε είναι να αγαπάμε κι εμείς τον Θεό και να μην αμαρτάνουμε. Στην βάπτισή μας αποτάξαμε τον σατανά και τα έργα του, ελευθερωθήκαμε από την αμαρτία και υποδουλωθήκαμε στον Θεό, γεγονός που επιτυγχάνεται καθημερινά τόσο με την εφαρμογή του θελήματός Του όσο και με την μετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, που αποτελεί το καταφύγιο στο οποίο ο Πιστός αγιάζεται. Γι’ αυτό ακριβώς πασχίζουμε να έχουμε τις Εκκλησίες μας ανοικτές, παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιθυμούν το αντίθετο, για να μπορεί ο Πιστός να προοδεύει στην αγιότητα και να μισεί και να απεχθάνεται την αμαρτία.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι πριν από έξι μήνες είχαμε την «ατυχία» να χάσουμε τον Εφημέριο σας π. Βασίλειο Μητρογιάννη από την πανδημία, η Εκκλησία όμως δεν είναι αδιάδοχος και επιβάλλεται να συνεχίζει το έργο της. Είναι πλέον δεδομένη η προσπάθεια κάποιων να μην υπάρχουν διάδοχοι στους ιερείς που μας αφήνουν και η Εκκλησία μας να αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην κάλυψη των Ενοριακών κενών. Με την βοήθεια του Θεού και με πολλές προσπάθειες καταφέραμε να χειροτονήσουμε δύο νέους Κληρικούς, τον Ιερομόναχο π. Γεράσιμο Λάμπο και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.  Ο π. Γεράσιμος ,που είναι αδελφός της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού, με την χάρη του Θεού, θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του Εφημερίου της Ενορίας σας. Σας παρακαλώ να «αγκαλιάσετε» τον νέο Εφημέριο, να προσέρχεστε τακτικά στην Εκκλησία και να προσεύχεστε στον Κύριο να τον στερεώνει, ώστε να σας μεταδίδει την χάρη και την ευλογία Του!  

Διαβάστε ακόμα