Ωρεών: “Η Εκκλησία θα πρέπει να είναι μια κοινωνία αγάπης”

Μήνυμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο έστειλε σήμερα το πρωί από τον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού, ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου που προεξήρχε του όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή και την φράση “Ταύτα εντέλλομαι υμίν, ίνα αγαπάτε αλλήλους”.

Όπως τόνισε “τα πάντα μέσα στην Εκκλησία μας μιλούν για την αγάπη. Και την αγάπη την προσεγγίζουμε όχι απλά ως συναίσθημα, αλλά ως ένα συγκεκριμένο βίωμα, ως ένα τρόπο ζωής που μας τον διδάσκει ο ίδιος Θεός, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, δεν μιλάει απλά για την αγάπη, αλλά είναι και υπάρχει ως αγάπη. “Ό Θεός αγάπη εστί”.

Η εντολή που έδωσε ο Χριστός στους μαθητές του και κατ’ επέκταση σε όλους εμάς είναι “να αγαπάτε αλλήλους” Και αυτή η αγάπη που δείχνουμε ο ένας προς τον άλλον συνιστά μίμηση Θεού. Αν ο Θεός είναι αγάπη τότε ο άνθρωπος που παραμένει κοντά στον Θεό και αγωνίζεται να αγαπά τον συνάνθρωπο, γίνεται κι εκείνος μιμητής Θεού. Έναν τέτοιο άνθρωπο που παρέμεινε πιστός στη αγάπη κατά την εντολή του Θεού, τιμάμε σήμερα. Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας και ιαματικός Παντελεήμονας παρέμεινε σταθερά προσηλωμένος στη ζωή της αγάπης έως θανάτου. Δεν αρνήθηκε την αγάπη του για τους ανθρώπους, ήταν γιατρός και θεράπευε τα νοσήματα των ανθρώπων έχοντας την επίγνωση ότι δεν θεραπεύει ο ίδιος αλλά ο Θεός και προσέφερε απλόχερα την αγάπη του Θεού σε όσους την είχαν ανάγκη. Ήταν άνθρωπος της αγάπης, αγωνίστηκε με αγάπη μέσα στην κοινωνία της αγάπης που είναι η Εκκλησία. Αυτό θα πρέπει να η Εκκλησία. Μια κοινωνία αγάπης, μια κοινωνία που ο καθένας δεν θα κοιτάζει τον εαυτό του, αλλά θα κοιτάζει τον άλλον και θα θέτει σε προτεραιότητα την διακονία οποιουδήποτε ελαχίστου αδελφού του Χριστού.

Τέλος, ο Άγιος Παντελεήμονας δεν δίστασε να δώσει την μαρτυρία της αγάπης ακόμα και με το αίμα του, όταν του ζήτησαν να αρνηθεί τον Χριστό, τον οποίον αγαπούσε και  λάτρευε περισσότερο από οτιδήποτε. Άντεξε στην πρόκληση όχι μόνο την λεκτική αλλά και την σωματική και τα μαρτύρια στα οποία υποβλήθηκε, και τα οποία είναι συνέχεια και συνέπεια του μαρτυρικού θανάτου του Χριστού, ο οποίος προσέφερε το αίμα του και τον εαυτό του για να σωθεί ολόκληρος ο κόσμος. Αυτή την αγάπη του Χριστού καλούμαστε κι εμείς να ζήσουμε μετέχοντας στην Εκκλησία του Χριστού. Να δίνουμε την μαρτυρία της αγάπης όχι μόνο με τα λόγια αλλά κυρίως με τα έργα μας και την στάση μας εν γενει.

Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Λόντος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Ωρεών για την παρουσία του στην σημερινή θεία λειτουργία, ευχόμενος να έχει μια ευλογημένη αρχιερατεία.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμα